Plaatsing van telecommunicatieapparatuur op, in en aan monumentale gebouwen

Vaak worden er antennes aangebracht op hoge monumenten zoals kerktorens. Deze brochure vormt een leidraad voor het beoordelen van dergelijke plannen.

Schaderisico antennes

Belangrijk is dat de ingreep altijd is terug te draaien. Wanneer de installatie wordt verwijderd, dient het monument weer in de oorspronkelijke staat te verkeren. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met een verhoogd schaderisico. Door windbelasting worden antennes en daarmee ook de gevel aan een grote belasting blootgesteld. Ook zorgt de installatie voor extra warmteproductie. Het verschil in klimaat kan tot condensvorming op muren en balklagen leiden, met materiaalschade als gevolg. Ook ontstaat er een verhoogd brandrisico.

Colofon

Reeks: Gidsen Techniek nummer 24
Tekst: Bram van der Linden en Taco Hermans
Redactie: Michiel van Hunen, Ries van Hemert, Taco Hermans, Mariƫl Kok, Edzard Prent, Els Reijn en Margo van der Sluys
ISSN: 1566-7057
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, 2003