Aanvragen subsidie woonhuizen kan per 1 maart 2020

Van 1 maart tot en met 30 april kunnen particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie de woonhuissubsidie aanvragen over instandhoudingskosten gemaakt in het voorgaande jaar. Na 30 april vervalt de mogelijkheid om subsidie aan te vragen over dergelijke kosten gemaakt in 2019. Voor werkzaamheden in 2020 kan volgend jaar subsidie worden aangevraagd.

Voorgevel van de Wielewaalflat in Groningen met afwisselend geplaatste balkons en zandkleurige,opengewerkte balustrades
Beeld: ©RCE
De Wielewaalflat in Groningen is een rijksmonument uit de wederopbouwperiode.

De instandhoudingssubsidie voor woonhuis-rijksmonumenten vervangt de fiscale aftrek voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten. In tegenstelling tot de fiscale regeling, is de woonhuissubsidie alleen bedoeld voor kosten van reguliere onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument. Aanvragen van 1 maart en tot en met 30 april. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en kent deze toe.       

Onder Subsidie woonhuismonumenten leest u over de regeling en hoe u de subsidie aanvraagt. Woonhuiseigenaren vinden onder het kopje publicaties ook een aantal middelen die zij kunnen gebruiken bij het aanvragen van de subsidie. Ook kunnen woonhuiseigenaren zich hier inschrijven voor een nieuwsbrief over de regeling.