Kampen 100e kerkenvisiegemeente

Kampen is de 100e gemeente die een kerkenvisie gaat maken: een gezamenlijke visie op alle kerkgebouwen in de gemeente, met als doel een duurzame toekomst voor dit religieuze erfgoed. De gemeente Kampen ontvangt hiervoor in september een bijdrage uit het programma Toekomst Religieus Erfgoed.

Susan Lammers, algemeen directeur RCE, in gesprek met Albert Holtland, wethouder Kampen
Susan Lammers en Albert Holtland.

Woensdag 1 juli bracht Susan Lammers, voorzitter van de stuurgroep van het programma Toekomst Religieus Erfgoed en algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, persoonlijk de felicitaties over aan wethouder Albert Holtland. Hij is verantwoordelijk voor monumentenbeheer in de gemeente Kampen. In dit filmpje op You Tube is te zien hoe dat ging. 

De bijdrage die een gemeente ontvangt hangt af van het aantal kerkgebouwen. In de gemeente Kampen gaat het in totaal om 39 kerkgebouwen. Voor het opstellen van de kerkenvisie krijgt de gemeente Kampen een bijdrage van € 50.000 euro.

"Religieus erfgoed krijgt aandacht die het verdient"

Een groot aantal kerkgebouwen in de gemeente Kampen wordt nog actief gebruikt voor het houden van diensten. Een beperkt aantal heeft een andere of gemengde functie gekregen. Zo is de sfeervolle Sint Annakapel, een eeuwenoude kloosterkapel, tegenwoordig in te zetten voor diverse activiteiten. Ook de majestueuze Bovenkerk, die hoog boven de Hanzestad uittorent, is beschikbaar voor bijvoorbeeld beurzen. Onder de kerken die nog in gebruik zijn bevinden zich bijzondere gebouwen, zoals de oudste kerk van Overijssel. De Sint Lambertuskerk staat in Wilsum en is gebouwd in 1040.

Wethouder Albert Holtland: “De gemeente Kampen heeft een aanzienlijk aantal kerkgebouwen met een grote culturele waarde. We vinden het belangrijk om samen met eigenaren van kerken, erfgoedorganisaties en inwoners na te denken over de toekomst van deze prachtige gebouwen, ook als het gebruik in de toekomst verandert. De bijdrage uit het programma Toekomst Religieus Erfgoed maakt het opstellen van een kerkenvisie mogelijk. Hiermee krijgt ons religieus erfgoed, ook in de toekomst, de aandacht die het verdient.”

Na de zomer gaat Kampen met het voorbereiden van de kerkenvisie aan de slag. Organisaties en inwoners die betrokken zijn of die zich betrokken voelen bij religieus erfgoed in de gemeente Kampen, worden op een later moment uitgenodigd om mee te denken en bij te dragen aan de op te stellen kerkenvisie. Het opstellen van de kerkenvisie zelf staat gepland voor 2021.

Ondersteuning bij opstellen kerkenvisie

Naast Kampen zijn er nog 99 gemeenten aan de slag met hun kerkenvisie, en er hebben zich alweer 40 nieuwe gemeenten gemeld die dat ook willen gaan doen. Elke gemeente doet dit op haar eigen manier, passend bij het karakter van de gemeente en bij het kerkenlandschap in die gemeente. Het programma Toekomst Religieus Erfgoed ondersteunt ze daar op velerlei wijzen bij. Via regelmatige online bijeenkomsten, met een online toolkit vol tips en trucs, door een LinkedIn community, via inspiratieprojecten als Kerk en Kunst, en door een netwerk van lokale en regionale partijen op te zetten in het religieus erfgoedveld die blijvend ondersteunen op dit thema.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Aanmelden voor de nieuwsbrief kan op www.toekomstreligieuserfgoed.nl.