Welmoed Wijmans wint Prijs Jong MonumentenTalent 2018

Onder een luid applaus nam Welmoed Wijmans (28) als zelfstandig erfgoedprofessional en projectleider van het project ‘Blik naar boven, zicht op de toekomst’ van Stichting Grote Kerk Naarden de Prijs Jong MonumentenTalent 2018 in ontvangst. Bijna 600 professionals, actief op het gebied van monumenten en historisch vastgoed, waren aanwezig bij de uitreiking door juryvoorzitter Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Dit jaar heeft de jury zich gebogen over 11 jonge restauratoren, projectleiders, uitvoerders, duurzaamheidsexperts, beleidsmedewerkers en andere jonge erfgoedprofessionals. Uit deze groep heeft de jury drie genomineerden gekozen. Naast de winnaar,  had de jury ook Martijn Hendriksen (25), projectleider bij de restauratie van Het Schip in Amsterdam, en Kees van Leeuwen (32), kunstenaar en expert op het gebied van Koude Oorlog erfgoed, genomineerd.

Welmoed Wijmans wint Prijs Jong MonumentenTalent 2018
Beeld: ©RCE
Welmoed Wijmans (rechts) wint de prijs Jong Monumententalent 2018. Links algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Susan Lammers, die de prijs uitreikte.

Nieuw publiek voor kerken

De jury roemt Welmoed om haar passie voor het vak, ondernemingsdrang en kracht om verbindingen te leggen. Welmoed laat in haar werk zien dat ze een breed scala aan vaardigheden heeft die nodig zijn om vanuit de inhoud  het verhaal van het monument te vertellen aan een zeer divers publiek. Van archiefonderzoek, tot het ontwikkelen van routes door de kerk en het te woord staan van de pers: Welmoed pakt het met vol enthousiasme aan. Hiermee maakt ze religieus erfgoed  toegankelijk en verbindt ze erfgoed met (nieuwe) doelgroepen waarbij ze de verbindende waarde van erfgoed optimaal weet te benutten. De jury is er van overtuigd dat Welmoed de potentie heeft om nog meer van haar kwaliteiten te laten zien de komende jaren. ‘Welmoed is zo’n talent dat je iedere monumentenorganisatie gunt’ aldus de jury.

Aanmoediging voor jonge erfgoedvlogger

Een aanmoedigingsprijs was er dit jaar voor de 12 jarige Joris.  Joris vertegenwoordigt met zijn vlogs en YouTube account BredaToen een nieuwe  generatie. Zijn enthousiasme voor monumenten is daarbij extra opvallend. Joris vertelt in zijn vlogs over de belangrijkste monumenten van Breda, waarmee hij op geheel eigen wijze de geschiedenis van zijn omgeving toegankelijk maakt voor een groot publiek. De jury is enorm gecharmeerd van zijn inzet en enthousiasme voor erfgoed en wil dat belonen met een aanmoedigingsprijs. De jury hoopt in de toekomst nog veel van Joris te horen.

Prijs Jong MonumentenTalent

De Prijs is ingesteld om jong talent in de monumentensector in de schijnwerpers te zetten en frisse ideeën en nieuwe energie met elkaar te delen. De prijs bevordert de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereert positieve aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Nationaal Monumentencongres, het grootste congres op het gebied van de gebouwde monumentenzorg in Nederland. In 2018 vindt het congres plaats op 8 november in de Prodentfabriek te Amersfoort. De Prijs wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De winnaar ontvangt een gepersonaliseerd ontwikkelingstraject aangeboden door het Mondriaan Fonds, voor een bedrag van €5.000. De twee andere genomineerden krijgen een ontwikkelingstraject aangeboden voor een bedrag van €1.500.

Genomineerden voor de Jong MonumentenTalentprijs 2018
Beeld: RCE
De drie genomineerden voor de Jong MonumentenTalentprijs 2018. V.l.n.r: Kees van Leeuwen, Martijn Hendriksen, Welmoed Wijmans