Bruikleenaanvragen voor 2020 en 2021 op tijd indienen

Afgelopen weekend is in het Gorcums Museum de tentoonstelling Dromen van bomen geopend, met 19 bruiklenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Een groot deel hiervan is na de tentoonstelling weer beschikbaar voor bruikleen. Musea en niet-museale instellingen die in de jaren 2020 en 2021 objecten uit de RCE collectie willen laten zien, moeten deze vóór oktober 2019 aanvragen.

De totale rijkscollectie die via de RCE in bruikleen kan worden gegeven, bestaat uit ruim 110.000 objecten, waarvan momenteel 30% is uitgeleend. Nog 89.000 objecten zijn dus beschikbaar. Bruikleenaanvragen voor werken uit de RCE rijkscollectie voor de jaren 2020 en 2021 moeten wel vóór oktober 2019 bij ons binnen zijn. De voorbereidingen voor de verhuizing van het depot naar het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort zijn namelijk in volle gang.

Twee bezoekers van een tentoonstelling in het Gorcums Museum
Beeld: ©Dick Bosch Fotografie
Bezoekers tijdens de opening in het Gorcums Museum

Tentoonstelling Dromen van bomen

De tentoonstelling in het Gorcums Museum laat een verrassende combinatie zien van oude en nieuwe werken over de boom en het bos. Er is een mooie dwarsdoorsnede te bekijken van de rijkscollectie die in beheer is bij de RCE, met o.a. Lucebert, Van Doesburg, Van Ruysdael, Henkes en Escher. Er zijn schilderijen, werken op papier, oude meesters, moderne kunst en sculpturen aanwezig. De tentoonstelling is nog tot 16 september 2019 te bezoeken.