20 november Groen erfgoed in de stad: platform en boekpresentatie
Activiteitendata
- -
- RCE, Smallepad 5, Amersfoort
Let op: tijdstip nog onder voorbehoud, definitief programma volgt
Natuurrijke parken, groene lanen en volkstuinen, ze verrijken de stedelijke omgeving. Ze maken de stad leefbaar en interessant. Maar niet alle bewoners, bezoekers, beheerders, ontwerpers en beleidsmakers kennen de achtergronden van de historische groenaanleg in de stad. Reden voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om de schijnwerpers te richten op dit erfgoed. Tijdens de platformbijeenkomst wordt het boek Groen erfgoed in de stad (uitgeverij Nai010) gepresenteerd.
Groen erfgoed is een bijna ongemerkt onderdeel van ons dagelijks leven. We wonen, wandelen en verblijven in of bij tuinen, parken en lanen die door vorige generaties op een slimme manier zijn aangelegd. Ze zijn niet alleen om historische redenen interessant; groen erfgoed geeft identiteit aan de stad, zorgt voor ruimte om te ontmoeten, voor biodiversiteit en verkoeling.
In de komende jaren wordt het een uitdaging om groen erfgoed te bewaren. Nieuwbouw en klimaatadaptatie dwingen ingewikkelde keuzes af binnen de beperkte stedelijke ruimte. Tegelijkertijd komt juist de kennis die in de eeuwen is opgebouwd over het aanleggen en onderhouden van groen goed van pas bij de herinrichting van de toekomstbestendige stad. In het boek is aandacht voor tuin- en landschapsgeschiedenis, actuele thema’s en zijn er interviews met betrokkenen.
Programma en oproep
Op 20 november combineren we de boekpresentatie met een extra uitgebreide editie van het Platform Groen Erfgoed. Het programma van het platform, dat een aanvulling zal zijn op het boek, is nog in voorbereiding. Denkt u een interessante bijdrage te kunnen leveren, neem dan contact op met de programmacommissie via n.lensvelt@cultureelerfgoed.nl.