Paul Paris stelt unieke collectie landschapsfoto’s beschikbaar aan Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Fotograaf Paul Paris gaat zijn collectie schenken aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Tijdens een kleine bijeenkomst werd de overeenkomst ondertekend. Het gaat om een uniek archief van landschapsfoto’s waaronder veel luchtfotografie. De RCE digitaliseert de collectie en maakt deze toegankelijk via de Beeldbank van de RCE.

Met de schenking wordt deze bijzondere collectie voor een breed publiek toegankelijk gemaakt en kan straks iedereen gebruik maken van het beeldmateriaal. De collectie van Paul Paris is opgebouwd vanaf 1982 en bestaat uit twee delen: een analoog deel (1982-2004) en een digitaal deel (2004-heden). Het zijn veel landschapsfoto’s, maar ook van monumenten, steden en dorpen in Nederland, zowel vanuit de lucht als vanaf de grond.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Luchtfoto van Dokkumer Nieuwe Zijlen
Luchtfoto van Dokkumer Nieuwe Zijlen door Paul Paris.

Landschapsonderzoek

Henk Baas, hoofd Landschap bij de RCE: ‘De collectie is uitermate geschikt voor landschapsonderzoek en landschapsmonitoring, gezien de periode van fotograferen, de omvang en de onderwerpkeuze.'

Drie mensen zitten aan een tafel in een woonkamer en kijken in de camera. De middelste persoon ondertekent een document.
Beeld: Gerhard Hof
V.l.n.r.: Laura Peters, senior adviseur Bibliotheek en Collectiemanagement (RCE), fotograaf Paul Paris en Henk Baas, hoofd Landschap (RCE).

Baas: 'De heer Paris is van opleiding fysisch-geograaf en daarnaast ook opgeleid tot vakfotograaf, je ziet dat terug in zijn specifieke, vakinhoudelijke en veelzijdige kijk op het landschap. Dit is een zeer welkome aanvulling op de collectie van de RCE, we zijn de heer Paris dan ook zeer erkentelijk. Voor ons als landschap experts is het een waardevolle en bruikbare collectie:  deze beelden helpen ons bij het doen van onderzoek, en we zullen ze ook zeker gebruiken.’

Beeldbank

In de Beeldbank van de RCE is de gehele collectie straks terug te vinden. Daar staan ook de gebruiksvoorwaarden vermeld. In de Beeldbank staan bijna 1 miljoen foto’s en tekeningen van erfgoed, afkomstig van verschillende bronnen, waarvan de RCE rechthebbende is. Ook organisaties en fotografen uit het erfgoedveld hebben hun beeldmateriaal via de Beeldbank van de Rijksdienst ontsloten. Zo brengt de Beeldbank verwante afbeeldingen van erfgoed bij elkaar en stelt de RCE het beeld zoveel mogelijk, en voor iedereen, beschikbaar. Met het opnemen van deze foto’s in de collectie van de RCE bevordert de Rijksdienst duurzame opslag en toegankelijkheid van historisch beeldmateriaal.