Lab op pad in Museum Jan Cunen

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart 2022 brengt het Rijkserfgoed­laboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE ) het Lab op pad naar Museum Jan Cunen. Onderzoekers bestuderen op zaal bijzondere objecten uit de collectie Jan Cunen en van musea uit de regio. Voor het publiek is dit de uitgelezen kans een kijkje achter de schermen te nemen en de musea krijgen de mogelijkheid om kosteloos kunsttechnisch onderzoek uit te laten voeren.

Het tweejarige Lab op pad-project

Onder de naam Lab op pad slaat de RCE een brug tussen wetenschap en kunst en cultuur. Met onderzoeksapparatuur uit het Rijkserfgoedlaboratorium wordt in musea door het hele land onderzoek verricht naar objecten uit hun collecties. Museumbezoekers kunnen het onderzoek op locatie volgen en vragen stellen.

Foto van twee onderzoeks een microscoop
Beeld: ©RCE
Onderzoek met behulp van een microscoop

De relevantie van wetenschap voor het behoud van cultureel erfgoed, van schilderij tot archeologische vondst, is bij een groot publiek niet bekend. Terwijl (natuur)wetenschappelijk onderzoek antwoord kan geven op vragen als: Is dit schilderij inderdaad in de zestiende eeuw gemaakt? Die briefopener, is die wel van mammoetivoor, zoals de schenker destijds beweerde? En klopt het dat deze deurklinken echt uit de art nouveau-tijd stammen?

Deze en meer vragen kunnen worden beantwoord tijdens het Lab op pad, wanneer regionale musea langs kunnen komen met hun objecten.

Bijzondere vondsten

Door onderzoek op zaal te doen wordt kunsttechnisch onderzoek op laagdrempelige wijze aangeboden. Het Lab op pad bezocht in oktober 2022 De Museumfabriek in Enschede en onderzocht onder andere bijzondere portretten op houten panelen. Na onderzoek met de XRF-scanner, waarmee door middel van straling door meerdere lagen materiaal kan worden gekeken, werd een wapenschild ontdekt. Hierdoor was het mogelijk om te achterhalen welke personen op de portretten afgebeeld staan.

[De tekst gaat verder onder de foto]

Foto van onderzoek met een multispectrale camera
Beeld: ©RCE
Met een multispectrale camera wordt naar de patronen op de oppervlakte gekeken.

In Museum Jan Cunen worden meerdere schilderijen en bijzondere objecten, zoals een bloedring, onderzocht op zaal. Gedurende het weekend worden op de Instagram van de RCE stories gedeeld over het onderzoek.

Deelnemen en aanmelden

Bezoekers van het museum zijn welkom mee te komen kijken, vragen te stellen en ook deel te nemen aan het onderzoek.

Geïnteresseerde instellingen met een collectie kunnen hun objecten nog aanmelden voor onderzoek op zaal voor vrijdag 25 maart. Zij kunnen ook deelnemen aan een gesprek met experts op gebied van bruiklenen en risicobeperking voor objecten. Aanmelden van objecten of voor het gesprek kan door een e-mail te sturen naar a.van.wely@cultureelerfgoed.nl.

In twee jaar tijd komt het Lab op pad naar 8 musea in heel Nederland. Eerdere edities waren in Museum Martena en De Museumfabriek. Op 25 en 26 maart is het Lab op pad in Museum Jan Cunen, en op 20 en 21 mei wordt het in het Zeeuws Museum georganiseerd.

Foto van twee onderzoekers met schilderij en een XRF-scanner
Beeld: ©RCE
Onderzoek met een XRF-scanner (X-ray fluorescentie spectroscopie) om niet alleen het oppervlak, maar meerdere lagen materiaal te bekijken.