Opkomst en ontwikkeling van de bloemkoolwijk - Het ontwerp van woonwijken in Nederland en de zoektocht naar identiteit

In de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw kregen stadsuitbreidingen in Nederland een heel ander aanzicht. De woonwijken uit die periode hebben een kleinschalige bebouwing en een wat onoverzichtelijke verkavelings- en wegenstructuur. Ze worden vaak aangeduid als ‘woonerfwijk’ of ‘bloemkoolwijk’, omdat de plattegrond trekken vertoont van een doorgesneden bloemkool. Verguisd door professionals, maar geliefd bij hun bewoners. Inmiddels zijn deze wijken ‘aan de beurt’ voor een opknapbeurt: herinrichting van het groen en de openbare ruimte of verduurzaming van de woningen. Deze publicatie gaat in op de geschiedenis en kwaliteiten van deze buurten.

Colofon

Auteur: Jaap Evert Abrahamse
Afbeeldingen: Rosa Tigges
Begeleiding: Anita Blom, Machteld Linssen
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2019/2020