Ik wil een verzoek indienen voor cultuurgoederen van anderen

U wilt een verzoek indienen voor restitutie van een cultuurgoed uit de periode 1933-1945 dat zich in Nederland bevindt en dat in bezit is van een kunstinstelling, gemeente of particulier. Of u wilt onderzoek laten doen naar een cultuurgoed in bezit van een kunstinstelling, gemeente of particulier. Op deze pagina leest u welke procedure van toepassing is op uw verzoek.

U kunt achterhalen van wie het cultuurgoed is via wo2.collectienederland.nl, of door contact op te nemen met het museum of de instelling waar het object zich bevindt.

Wilt u een verzoek indienen voor een cultuurgoed dat zich niet in bezit van de Staat bevindt, maar in bezit van anderen, zoals een kunstinstelling, een gemeente of een particulier? Hieronder staat per verzoek stapsgewijs uitgelegd hoe de procedures eruitzien. De procedures zijn ook in het kort weergegeven in handige Infographics.

Verzoek indienen tot bindend advies over restitutie

Verzoek indienen tot onderzoek voorafgaand aan (mogelijk) verzoek om bindend advies

Hernieuwd bindend advies

Procedure na toewijzend advies

Informatie over restitutieverzoeken voor cultuurgoederen die in bezit zijn van de Staat vindt u op de pagina ‘Verzoek cultuurgoederen van de Staat’.