Direct naar

kaartdetail ErfGeo

ErfGeo

ErfGeo ontsluit toponiemen, administratieve grenzen en locaties van plaatsen, bestuurlijke eenheden, straten en gebouwen.

Deze databank – ook wel Geothesaurus genoemd – is veelomvattend. Het gaat namelijk niet alleen om plaatsnamen zoals we ze nu kennen, maar ook andere schrijfwijzen, zoals Swol (Zwolle), Sircxsee (Zierikzee) en Haghe (Den Haag). Ook de provincienamen en -grenzen uit de Franse tijd zijn beschikbaar (1795-1815). Deze namen en bijbehorende geometrieën (hoe een plaats in een bepaalde periode is begrensd) zijn in ErfGeo aan elkaar gekoppeld. Bijvoorbeeld: wanneer een gebruiker zoekt op Cuelborch, worden ook de resultaten voor Culemborg ook getoond. Daarnaast ontsluit ErfGeo namen en geometrieën van steden en dorpen die inmiddels zijn verdwenen. Ook is de database doorzoekbaar op (verdwenen en bestaande) gebouwen, straatnamen en adressen.

Voor wie

Deze online applicatie is primair bedoeld voor onderzoekers, ontwikkelaars en programmeurs die de data kunnen gebruiken om nieuwe websites en applicaties te bouwen. Erfgoedinstellingen kunnen van ErfGeo gebruik maken om hun collecties digitaal erfgoed beter vindbaar, bruikbaar en zichtbaar te maken. Binnen het samenwerkingsverband Netwerk Digitaal Erfgoed (DEN) is gekozen voor ErfGeo als gemeenschappelijke voorziening.

Wat levert het op

ErfGeo is niet geschikt om ‘recreatief’ in te browsen. Wel bevat de database een enorme hoeveelheid data die gebruikt kan worden om nieuwe applicaties en websites te ontwikkelen die wel geschikt zijn voor een groter publiek. ErfGeo is dan ook in eerste instantie bedoeld voor ontwikkelaars en programmeurs. Voorbeelden van een websites die gebouwd zijn met behulp van de data uit ErfGeo:

Gebruik van de site

ErfGeo bevat data uit een grote hoeveelheid bronnen. Elke bron kan informatie bevatten over een plaats, straat, adres of gebouw in een bepaalde periode. Zo’n beschrijving in één dataset wordt een Plaats in Tijd (PiT) genoemd. Tussen deze PiT’s kunnen relaties worden gelegd, bijvoorbeeld wanneer ze dezelfde plaats beschrijven. Die relaties worden concepten genoemd. Deze concepten zijn dynamisch en worden continu aangepast en aangevuld. Op ErfGeo (pagina Wat? Hoe?) zijn uitgebreide handleidingen beschikbaar waarin wordt uitgelegd hoe gebruikers de data kunnen opvragen en gebruiken.

Door wie

ErfGeo is ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met Waag Society, Islands of Meaning en Hic Sunt Leones in samenwerking met Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) in het kader van het programma Erfgoed & Locatie.