Overzicht voor gemeenteambtenaren
Werkt u bij een gemeente, bijvoorbeeld als vergunningverlener, toezichthouder of handhaver? Dan krijgt u in uw werk wellicht met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te maken. Bijvoorbeeld om bij vergunningen om advies te vragen. Of omdat u informatie zoekt. Op deze pagina vindt u een overzicht met de belangrijkste zaken.
Omgevingsvergunning rijksmonumenten (gebouwd of aangelegd): advies vragen
Bij bepaalde ingrepen aan een gebouwd of aangelegd rijksmonument is de gemeente verplicht om advies te vragen aan de RCE. De wegwijzer advies omgevingsvergunning laat stap voor stap zien wat daarbij nodig is.
Ook biedt de RCE informatie over de wijze waarop deze adviezen tot stand komen.
Rijksmonumentenregister
In het Rijksmonumentenregister vindt u gegevens van alle rijksmonumenten in Nederland.
Monumenten aanwijzen en afvoeren
De RCE kan rijksmonumenten aanwijzen, afvoeren of onderdelen bij bestaande rijksmonumenten bijbeschermen.
- Lees meer over Monumenten aanwijzen en afvoeren
Monumentenvergunning archeologische rijksmonumenten
Voor het verstoren van een archeologisch rijksmonument (ook onder water) is altijd een monumentenvergunning nodig. De RCE verstrekt die vergunning.
- Lees meer over Monumentenvergunning archeologie.
Schade aan rijksmonumenten
Wat te doen bij brand, diefstal, wateroverlast of vandalisme? Of beter: hoe voorkom je dit? Veiligheidszorg is gericht op ongewenste en plotselinge gebeurtenissen.
- Lees meer over Veilig erfgoed
Kennis en opleiding
Professionals, overheden, bedrijven, studenten en eigenaren/beheerders delen kennis over erfgoed in Nederland. Er zijn opleidingen, talentprijzen, platformbijeenkomsten, congressen, stage- en opleidingsplaatsen.
- Lees meer over Opleiden en ontwikkelen
Erfgoedwet
Samen met de nieuwe Omgevingswet maakt de Erfgoedwet bescherming van ons cultureel erfgoed mogelijk. Wat betekent de Erfgoedwet voor musea, rijksmonumenten en archeologie?
- Lees meer over de Erfgoedwet