Overzicht voor gemeenteambtenaren

Werkt u bij een gemeente, bijvoorbeeld als vergunningverlener, toezichthouder of handhaver? Dan krijgt u in uw werk wellicht met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te maken. Bijvoorbeeld om bij vergunningen om advies te vragen. Of omdat u informatie zoekt. Op deze pagina vindt u een overzicht met de belangrijkste zaken.

Omgevingsvergunning rijksmonumenten (gebouwd of aangelegd): advies vragen

Bij bepaalde ingrepen aan een gebouwd of aangelegd rijksmonument is de gemeente verplicht om advies te vragen aan de RCE. De wegwijzer advies omgevingsvergunning laat stap voor stap zien wat daarbij nodig is. 

Ook biedt de RCE informatie over de wijze waarop deze adviezen tot stand komen.

Rijksmonumentenregister

In het Rijksmonumentenregister vindt u gegevens van alle rijksmonumenten in Nederland. 

De RCE kan rijksmonumenten aanwijzen, afvoeren of onderdelen bij bestaande rijksmonumenten bijbeschermen.

Instandhoudingsplicht

Met de instandhoudingsplicht kan een gemeente een eigenaar aanspreken die zijn rijksmonument niet onderhoudt. 

Subsidies

De rijksoverheid wil de zorg voor beschermde monumenten stimuleren. Ze doet dit onder andere door eigenaren subsidie te verlenen voor onderhoud en restauratie.

Regioadviseurs en specialisten

Bij de RCE zijn adviseurs en specialisten werkzaam die gemeenten, provincies, monumenteneigenaren en collectiebeheerders van advies voorzien.

Per provincie zijn er regioadviseurs architectuurhistorie, bouwkunde, erfgoed en ruimte en archeologie. De specialisten hebben kennis over bouwmaterialen, -types en –technieken en thema’s zoals veiligheid, groen, interieurs en waardering van gebouwd erfgoed.

Monumentenvergunning archeologische rijksmonumenten

Voor het verstoren van een archeologisch rijksmonument (ook onder water) is altijd een monumentenvergunning nodig. De RCE verstrekt die vergunning.

Verduurzamen van monumenten

Om ons erfgoed door te geven aan volgende generaties, is het verduurzamen van monumenten een absolute noodzaak. 

Incidententeam

Het RCE Incidententeam komt in actie wanneer een incident of calamiteit schade aan een rijksmonument heeft veroorzaakt.

Kennis en opleiding

Professionals, overheden, bedrijven, studenten en eigenaren/beheerders delen kennis over erfgoed in Nederland. Er zijn opleidingen, talentprijzen, platformbijeenkomsten, congressen, stage- en opleidingsplaatsen.