Lancering project Mediakunst op Wikipedia

Het project Mediakunst op Wikipedia is op 30 september 2021 officieel gelanceerd. Initiatiefnemer LIMA, het expertisecentrum voor media- en digitale kunst in Nederland, en de projectpartners Wikimedia Nederland, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, Frans Hals Museum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hebben een tweeledige visie met dit project. Zij willen mediakunst uit Nederlandse collecties toegankelijker maken voor een breed publiek en meer zichtbaarheid voor deze nog onderbelichte kunstvorm genereren. Dit project biedt ook de kans om metadata gecontroleerd toegankelijk te maken als linked open data.

Een van de doelen van dit driejarige project is het publiceren van 500 Wikipedia-artikelen over mediakunstenaars en hun werken uit de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Abbemuseum, het Frans Hals Museum, de RCE en LIMA. Om dit te bereiken wordt actief gebruikgemaakt van Wikipedia en nauw samengewerkt met de Wikipediagemeenschap en nationale universiteiten. De artikelen over de kunstwerken en de kunstenaars worden tijdens maandelijkse schrijfmiddagen onder begeleiding van de instellingen en Wikimedia gegenereerd.

[De tekst gaat verder onder de foto]

Foto van een kunstwerk door Giny Vos - Light Gig uit 2013 met een gevel waarop in licht een paard en ruiter voorbij rijden.
Beeld: ©RCE / Giny Vos
Giny Vos - Light Gig, 2013

Om publieksbereik en kennisdeling te optimaliseren, ontwikkelen de projectpartners momenteel ook een eigen online omgeving voor het project, waar de mediakunstwerken en hun makers centraal staan. Hierover wordt op een later tijdstip gecommuniceerd.

Schrijfmiddagen

Om de Wikipedia-artikelen te realiseren, organiseren de projectpartners samen met LIMA en een universitaire partner schrijfsessies met een thematische focus. Zo stonden bij de RCE, waar de eerste schrijfmiddagen reeds plaatsvonden, vrouwelijke kunstenaars uit hun collectie in het middelpunt. Het Van Abbemuseum organiseert in het najaar van 2021 een drietal sessies i.s.m. de Universiteit Utrecht en de Open Universiteit, die de opdracht hebben opgenomen in hun curriculum. Het Stedelijk Museum Amsterdam werkt samen met de Vrije Universiteit Amsterdam en neemt kunstenaars en werken uit hun collectie Time-based media als vertrekpunt.

Van nationaal naar internationaal

In 2022 en 2023 staan openbare schrijfsessies in Nederland en internationale sessies op de projectagenda. Door met verschillende (internationale) partners en hun aanvullende inhoudelijke expertise samen te werken, willen de projectpartners een zo breed mogelijk inhoudelijk spectrum van mediakunst op Wikipedia en de nieuwe online omgeving met het publiek delen. 

Metadata als linked open data

Tijdens het project wordt onder leiding van dataspecialisten metadata over mediakunst, mediakunstenaars en mediakunstwerken ingevoerd in Wikidata, de referentiedatabase onder Wikipedia. Dit is een unieke kans om metadata gecontroleerd en online toegankelijk te maken als linked open data, wat bijdraagt aan het vergroten van de zichtbaarheid van de collecties.

Kennispartners

Bij dit traject zijn diverse nationale en internationale kennispartners betrokken, waaronder NDE (Netwerk Digitaal Erfgoed), DEN (Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie), ZKM (Zentrum für Kunst und Medien, Karlsruhe, Duitsland) en Meemoo (voorheen PACKED, België).

Logo's van de mediakunst partners