Ankie Petersen is Monumententalent 2021

Ankie Petersen is de winnaar van de Monumententalentprijs 2021, dé prijs voor de stimulering van talentontwikkeling van jonge erfgoedprofessionals. Ankie onderscheidt zich als een professional die in haar werk constant nieuwe verbindingen zoekt tussen werelden en werkvelden die elkaar normaal gesproken niet zo gauw raken. Ze combineert het zelfstandig ondernemerschap onder de noemer OLDNEWS Agency met een parttime dienstverband bij de Landmacht op het gebied van erfgoedbescherming in crisistijd.

De prijs is op 11 november tijdens het Monumentencongres uitgereikt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Aanwezig waren onder andere Susan Lammers, juryvoorzitter en algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en Eelco van der Lingen, directeur van het Mondriaan Fonds. Ankie ontvangt als nieuw Monumententalent een geldprijs van €7.000 en een bijzonder kunstwerk van kunstenaar Roosje van Donselaar. Met het geldbedrag kan Ankie haar eigen ontwikkeltraject invullen.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Beeld: ©Monumentencongres
Ankie Petersen ontvangt de prijs Monumententalent 2021 uit handen van Susan Lammers.

Erfgoedbescherming in tijden van crisis

Bij het Ministerie van Defensie speelt Ankie een cruciale rol in de sectie Cultuurhistorische Achtergronden & Informatie. Daar leidt ze de ontwikkeling van Cultural Property Protection (CPP) en Cultural Emergency Response als militaire werkvelden. Een groot onderdeel daarvan is het bouwen van bruggen tussen de lokale bevolking, erfgoed-experts op locatie en het militaire apparaat. Ankie werkt onder andere aan een handboek voor militaire officieren.

Dat doet ze op basis van handboeken op cultuurgebied van UNESCO en van andere bondgenoten of culturele organisaties. Na afronding zou dit een eerste stap zijn naar een langdurige praktijk in het leger, dat daarmee beter in staat zal zijn om cultureel erfgoed te beschermen in tijden van crisis, in eigen land en tijdens missies in het buitenland.

Daarnaast is Ankie oprichter van OLD NEWS Agency waarmee ze diverse erfgoed gerelateerde projecten op gebied van architectuur en erfgoedparticipatie uitvoert.

Jury-oordeel

Ankie is ‘spot on’ deze tijd, een inspirerend talent en durft buiten de gebaande paden te opereren. Ze heeft impact met wat ze doet. En of het nu is in de wereld van Defensie of die van kerken, ze slaagt erin beweging en energie te krijgen op plekken waar dit niet vanzelfsprekend of eenvoudig is. Ankie is een voorbeeld voor de moderne erfgoedprofessional, opererend in een nog vrij onderbelicht en onontdekt hoekje van de sector.

Ook prijs voor Ariadne Onclin en Tom Huizer

De andere twee finalisten van de Monumententalentprijs 2021 zijn Ariadne Onclin en Tom Huizer. Beiden ontvangen een cheque voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkelingstraject van €3.000, gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Ariadne is kunst- en architectuurhistoricus en als beleidsadviseur werkzaam bij Gemeente Almere. Zij ontfermt zich over en doet onderzoek naar Post65-erfgoed in de gemeente en is oprichter van de podcast Landmassa.
Tom is werkzaam als duurzaam adviseur bij De Groene Grachten en is de oprichter van Arctic Explorer, een project dat zich richt op de bewustwording van klimaatverandering op kinderen.

Finalisten stellen zichzelf voor

Van de drie finalisten zijn korte filmpjes gemaakt waarin ze zichzelf en hun werk voorstellen:

Ankie Petersen
Ariadne Onclin
Tom Huizer