06 juli Studium Generale webinar - Erfgoed van ons allemaal?

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum -
  • Tijd -
  • Locatie Amersfoort, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/online bijeenkomsten

Na aanmelden ontvangt u meer informatie en een handleiding over het deelnemen via WebEx.

Op maandag 6 juli en donderdag 9 juli organiseren de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Erfgoedacademie een online Studium Generale onder de titel ‘Erfgoed van ons allemaal?’. Graag nodigen wij u uit om aan een of beide sessies deel te nemen. Beide bijeenkomsten vinden plaatsen in de middag respectievelijk van 15.30-17.00 uur en van 16.00-17.00 uur.

Centraal staat de vraag hoe we als sector meerstemmigheid kunnen realiseren en faciliteren. We bieden een platform voor een gezamenlijke zoektocht, met open en onderzoekende geest.

Verschillende perspectieven

De dood van George Floyd vormde de aanleiding tot wereldwijde protesten tegen discriminatie, ook in Nederland. De Black Lives Matter beweging roept nieuwe en hernieuwde vragen en discussies op: over de herkomst en presentatie van museale collecties, over de diversiteit en meerstemmigheid van de erfgoedsector zelf, over de weergave van de verschillende invalshoeken op erfgoed.

Tijdens het Studium Generale onderzoeken we verschillende perspectieven op deze discussies. Het programma voor 6 juli vindt u hieronder. Op 9 juli krijgen deelnemers de mogelijkheid te reflecteren op het thema.

Aanmelden

Het online webinar vindt plaats middels Webex Meeting. Een handleiding om deel te nemen via Webex, ontvangt u na aanmelding.

Meld u aan via de link deelname webinar ‘Erfgoed van ons allemaal?  

Hier kunt u zich registreren. Na aanmelding en registratie ontvangt u een e-mail van ‘messenger@webex.com’ waarin een deelnameknop. Deze kunt u aanklikken voor aanvang van de meeting. Let op: bewaar de mail goed, u ontvangt geen agenda-item met daarin een link.

Voor de reflectie op 9 juli kunt u dezelfde link gebruiken in uw bevestigingsmail van 6 juli.

De ochtend van de meetings op 6 juli en 9 juli ontvangt u nog een reminder.

Agenda

15.30

Welkom, Andrew Makkinga, inleiding Susan Lammers, directeur RCE

15.40

Abdelkader Benali, schrijver en lid van de Commissie Herijking Canon van Nederland. Hij  gaat in op de maatschappelijke context van de discussies rond meerstemmigheid, een belangrijk thema in zijn leven en in zijn werk

16.05

Richard Kofi, beeldend kunstenaar, programmeur Bijlmerparktheater, finalist Museumtalent 2019. Hoe breng je mogelijke oplossingsrichtingen in de praktijk?

16.20

Pravini Baboeram, initiatiefnemer ‘Tetary moet opstaan’ campagne in Suriname en Nederland. Hoe faciliteer je het gesprek met de samenleving en hoe verhoudt meerstemmigheid zich tot kritiek op koloniale geschiedenis?

16.40

Panelgesprek olv Andrew Makkinga

16.55

Afsluiting en korte vooruitblik op 9 juli, Susan Lammers, directeur RCE