RAM 280: Goud voor de goden. Onderzoek naar een cultusplaats uit de vroege middeleeuwen in het natuurgebied Springendal bij Hezingen

Deze Rapportage Archeologische Monumentenzorg (RAM) presenteert in detail de resultaten van het onderzoek dat is uitgevoerd na de ontdekking van een schatvondst in 2019 door hobby-archeologen met metaaldetectoren. De vindplaats bevindt zich op het hoogste deel van de stuwwal van Ootmarsum, in het natuurgebied Springendal van Staatsbosbeheer bij Hezingen (in de provincie Overijssel).

Hier was, bij een kruispunt van oude wegen, een cultusplaats. Mensen hebben op die plaats in de zevende eeuw op specifieke momenten offers aan hun goden gebracht bij een rij houten palen en een grote veldkei. Van die offerpraktijken resteren tientallen vooral gouden munten en sieraden. Waarschijnlijk zijn er ook dieren geofferd. Rond 700 raakte de cultusplaats buiten gebruik. Het onderzoek bij Hezingen heeft een schat aan informatie opgeleverd, maar roept minstens zoveel vragen op. Parallellen voor de vindplaats zijn tot ver over de grens nauwelijks bekend, of niet als zodanig geïdentificeerd. Aanvullend onderzoek is daarom noodzakelijk. Deze rapportage biedt daarvoor de basis.

Dit wetenschappelijke rapport is bestemd voor archeologen, andere professionals en liefhebbers die zich bezighouden met archeologie en cultureel erfgoed.

Colofon

Reeks: Rapportage Archeologische Monumentenzorg (RAM 280)

Auteurs: J.W. de Kort, O. Brinkkemper, A. Brunninkhuis-Weersink, J. van Doesburg, B. van Doorn, K. van Egmond, B. Groenewoudt, S. Heeren, M. Kars, J. Langelaar, J. Nicolay, B. van Os, S. Palstra, A. Pol, E. Rensink, H. Smeenge, N. de Vries, S. Wentink, K.J. Westra en A. Willemsen
Redactie: J.W. de Kort, B. Groenewoudt en S. Heeren
Technische redactie: A. Versloot
Illustraties: M. Haars, M. Kriek (BCL–Archaeological Support) en J.W. de Kort
Autorisator: J. van Doesburg
ISBN/EAN: 978-90-57993-53-4
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2023