Romeinse Limes

Het aanwijzingsprogramma archeologische rijksmonumenten ten behoeve van de werelderfgoednominatie van de Romeinse Limes.

In januari 2020 heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, samen met Duitsland, het nominatiedossier van de Neder-Germaanse Limes voor de Werelderfgoedlijst aangeboden aan de UNESCO. De betreffende negentien terreinen dienen daarvoor beschermd te zijn. Om aan deze eis te voldoen worden het komende jaar enkele nieuwe archeologische rijksmonumenten aangewezen terwijl  andere monumenten worden uitgebreid.

Deze ambitie is vastgelegd in het beschermingsprogramma Limes dat -na advisering door de Raad voor Cultuur- is vastgesteld door de minister van OCW.

Het betreft het Kanaal van Corbulo en de tijdelijke Romeinse kampen bij Zevenaar. Uitbreidingen vinden plaats bij de Limesweg in Utrecht- Leidsche Rijn, het castellum van Valkenburg, Utrecht - Hoge Woerd en Arnhem, en de vicus van Vechten en Valkenburg - De Woerd.