NAR 65: Roman bathing in Coriovallum. The thermae of Heerlen revisited

Dit wetenschappelijke rapport is het resultaat van een grootschalig onderzoeksproject dat tussen 2016 en 2019 is uitgevoerd in het Thermenmuseum in Heerlen. Centraal stond het Romeinse publieke badhuis van Coriovallum – het hedendaagse Heerlen – en haar inbedding in de Romeinse stad. De resultaten van het onderzoek van meer dan 20 archeologische specialisten worden in deze bundel gepresenteerd.

Publiek badhuis

Het onderzoek heeft een schat aan nieuwe informatie opgeleverd, niet alleen wat betreft het badhuis en hoe dit functioneerde door de tijd heen, maar ook wat betreft Coriovallum als kleine provinciestad op een steenworp afstand van de limes in Germania Inferior. Duidelijk is geworden dat het publieke badhuis van Coriovallum bijna 400 jaar een centrale rol in de stad heeft gespeeld.

Van deze publicatie is alleen een Engelstalige versie beschikbaar.

Colofon

Reeks: Nederlandse Archeologische Rapporten (NAR) 65
Editors: K. Jeneson (Thermenmuseum), W.K. Vos (Vos Archeo)
Auteurs: P.A.M. Beliën (DNB), R. Dreesen, F. van den Dries, L.M.B. van der Feist (ADC ArcheoProjecten), M. Groot (BCL Archaeological Support), S. Heeren (ACASA, VU University), S. Hoss (Small Finds), G. Jansen, K. Jeneson (Thermenmuseum), E.A.K. Kars (EARTH), J. Van Kerckhove (Aardewerk & Archeologie), J. Minis, J.J.W. de Moor (EARTH), R. Niemeijer, J. Orbons (ArcheoPro), B. van Os (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), K. Peterse
(PANSA), P. Picavet, M. Polak (Nijmegen University), M. Rappe, S. Schorn (Leuven University), G. Tichelman (RAAP), T. Vanderhoeven (EARTH), L. Verhart, W.K. Vos (Vos Archeo), G. White (Stadt Köln)
ISBN/EAN 978-90-5799-324-4
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, 2020