Historische serres en veranda's

Deze brochure schetst de historische achtergrond van serres en veranda’s. Deze kennis helpt bij het bepalen van de cultuurhistorische waarde en het technisch onderhoud. 

Serres en veranda's

Cultuurhistorische waarde

Honderden historische serres en veranda’s zijn wettelijk beschermd als onderdeel van een rijksmonument. Er zijn er echter veel meer met een hoge cultuurhistorische waarde, of zij nu bij de oorspronkelijke opzet van het gebouw hoorden of later zijn aangebouwd. Een historische serre of veranda is een waardevol bezit, maar ook kwetsbaar en onderhoudsgevoelig. Deze brochure laat de historische ontwikkeling van serres en veranda’s zien en geeft onder meer aanbevelingen voor restauratie en herstel, een eventuele functiewijziging en duurzaamheidsmaatregelen.