Historische spouwmuren

De spouwmuur is een typisch Nederlands fenomeen. Voor de restauratie van historische spouwmuren is specifieke kennis nodig. Deze Gids Cultuurhistorie geeft hierop een inleiding.

Spouwmuren

Verschillende spouwmuurtypen

Al meer dan driehonderd jaar worden gebouwen in Nederland uitgerust met spouwen. Spouwmuren zijn ideaal voor ons klimaat: ze weren vocht, kou en geluid. De kennis van historische spouwmuren komt van pas bij herbestemming, restauratie en duurzaam gebruik. Bij een zorgvuldige restauratie is het vooral belangrijk om te onderzoeken of een lege spouw geschikt is om op te vullen met isolatiemateriaal. Daarbij moet eerst vastgesteld worden om welk type spouw het gaat. Deze Gids Cultuurhistorie beschrijft de verschillende spouwmuurtypen die door de jaren heen zijn toegepast en de technieken die daarbij zijn gebruikt.