Glasfolies voor historische interieurs

Deze gids licht de mogelijkheden van glasfolie op vensterglas toe. Glasfolies worden met succes ingezet om historische interieurs te beschermen tegen zonlicht.

Bescherming historische interieurs door glasfolie

Direct zonlicht is zeer schadelijk voor historische interieurs. Kwetsbare onderdelen zoals vloeren, behang, meubels en kunstobjecten lopen gevaar. Zij verbleken, drogen uit, vervormen en scheuren. Zonwering vertraagt dit proces. Moderne glasfolies spelen een belangrijke rol bij het beperken van lichtschade, vooral omdat zij uitstekend in staat zijn om ultraviolette straling te absorberen. Hiernaast kan glasfolie ook nuttig zijn om doorzicht te limiteren, de vensters beter te isoleren, schokken te dempen, de inbraakpreventie te verhogen of krassen op het glas te voorkomen.

Colofon

Reeks Gidsen Cultuurhistorie nummer 26
Tekst: Ben Kooij
ISSN 2210-4674
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2013