Moderne zonwering voor historische gebouwen

Deze gids laat de mogelijkheden van moderne zonwering in historische gebouwen zien en licht toe welke oplossingen passend zijn, zonder de monumentale waarde van het gebouw aan te tasten.

Binnen- en buitenzonwering

Bij het aanbrengen van zonwering op historische gebouwen, en zeker op rijksmonumenten, is het van belang vooraf de cultuurhistorische waarde van het pand vast te stellen. Het benoemen van de kenmerkende elementen van de architectuur speelt hierbij een belangrijke rol. Voor veel historische gebouwen is binnenzonwering de beste keuze, omdat deze het minst ingrijpt in de buitenkant. Buitenzonwering houdt daarentegen de zonnewarmte beter buiten. Buitenzonwering heeft wel meer onderhoud nodig en is voor het aanzien van het gebouw meestal niet de beste keuze.

Colofon

Reeks: Gidsen Cultuurhistorie nummer 25
Tekst: Ben Kooij
ISSN: 2210-4674
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2012