Schimmels in hout

Deze Gids Techniek legt uit welke maatregelen genomen kunnen worden als hout door schimmels is aangetast en laat zien hoe houtrot kan worden voorkomen

Houtrot behandelen

Wanneer hout is aangetast door schadelijke schimmels, wordt dit houtrot genoemd. Door de houtrot wordt het materiaal broos. Een priem dringt dan met gemak binnen. Houtrot is ook te herkennen aan het doffe geluid als er met een hamer op wordt geklopt. Houtrot wordt altijd veroorzaakt door een teveel aan vocht. De belangrijkste maatregel is dan ook om vochtproblemen te verhelpen en het aangetaste hout te vervangen. Wanneer het vochtpeil naar beneden is gebracht, krijgen schimmels geen vat meer op het hout.

Colofon

Reeks: Gidsen Techniek nummer 21
Redactie: Ries van Hemert, Michiel van Hunen, Matth van Rooden en Dirk Snoodijk
Tekst: Huub van de Ven
ISSN: 1569-7606
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, 2007