Graffiti op monumenten

Deze publicatie geeft informatie over hoe u uw monument tegen graffiti beschermt en graffiti kunt verwijderen.

Graffiti verwijderen is een lastige klus, maar niet onmogelijk. Belangrijk is om er snel bij te zijn. Wanneer de graffiti binnen 24 uur wordt verwijderd, kost de reiniging minder inspanning. Bovendien wordt nieuwe bekladding ontmoedigd. Zoek wel altijd de samenwerking met een deskundige, zeker wanneer er sprake is van bijzondere, waardevolle en kwetsbare ondergronden. Anti-graffitisystemen zijn beschermlagen om het indringen van graffiti in de ondergrond te voorkomen en aangebrachte graffiti eenvoudig en veilig te verwijderen. Deze lagen hebben echter ook nadelen. Zo kunnen ze het vochttransport in de gevel verstoren. Voor monumenten geldt dat een dergelijke behandeling altijd terug te draaien moet zijn.

Colofon

Gids Techniek 39
Tekst: Michiel van Hunen
Redactie: Mieke Bus, Ries van Hemert, Taco Hermans, Michiel van Hunen, Mariƫl Kok, Edzard Prent en Dirk Snoodijk
ISSN: 1566-7057
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2004