Bladzink op monumenten

Deze brochure geeft informatie over de eigenschappen en de toepassing van bladzink, de schades die kunnen ontstaan en hoe deze kunnen worden voorkomen.

Bladzink op monumenten

Onderhoud en herstel zink

Zink is een bouwmateriaal met een lange levensduur. Maar door een verkeerde toepassing kan het zink door vocht, al dan niet in combinatie met agressieve stoffen, worden aangetast. Deze brochure laat zien hoe zink kan worden onderhouden en hersteld zonder het materiaal te vervangen. Bij het beheer en de restauratie van monumentale gebouwen is het immers belangrijk om de oorspronkelijk gebruikte materialen te behouden. Helaas komt het vaak voor dat zink, dat slechts plaatselijk is beschadigd, onnodig wordt vernieuwd door bijvoorbeeld koper. Dit gaat koste van de cultuurhistorische waarden van het monument.