Natuursteen: steenkeuze in de restauratiepraktijk

Soms is het nodig natuurstenen onderdelen van een monument te vervangen. Deze brochure geeft richtlijnen voor een verantwoorde keuze voor vervangende natuursteen.

Verwering

Bij veel restauraties wordt ander soort natuursteen gebruikt dan die in de oorspronkelijke uitvoering. Bij een aantal van deze gerestaureerde objecten verweert de vervangende natuursteen versneld of stoort de kleur van het materiaal in het totaalbeeld. Het gebruik van de oorspronkelijke natuursteen is echter geen garantie voor kwaliteit. Deze brochure laat zien hoe je tot een verantwoorde steenkeuze komt. De brochure Natuursteen in Nederland geeft informatie over de meest voorkomende soorten natuursteen in Nederland. De gids Verwering van natuursteen in het exterieur zet uiteen hoe verschillende gesteentes verweren en welke maatregelen daarbij horen.

Colofon

Reeks: Gidsen Techniek nummer 30
Tekst: Hendrik-Jan Tolboom
Redactie: Klaas Boeder, Mieke Bus, Ries van Hemert, Taco Hermans, Michiel van Hunen, Mariƫl Kok en Edzard Prent
ISSN: 1566-7057
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2002