Monumententalent

Om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren, heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de jaarlijkse aanmoedigingsprijs Monumententalent ingesteld. Sinds 2014 wordt deze prijs traditioneel tijdens het Nationaal Monumentencongres uitgereikt. De winnaar ontvangt een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject ter waarde van €7.000 aangeboden door het Mondriaan Fonds. De andere finalisten kunnen aan een buitenlandse congresreis een bedrag van €3.000 besteden.

Christian Pfeiffer ontvangt de prijs Monumententalent 2019 uit handen van Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Christian Pfeiffer ontvangt de prijs Monumententalent 2019 uit handen van Susan Lammers.

Christian Pfeiffer Monumententalent 2019!

Christian Pfeiffer (31) ontving de prijs op 7 november tijdens het Nationaal Monumentencongres uit handen van juryvoorzitter Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds. Christian Pfeiffer heeft een beeldje en een persoonlijk ontwikkelingstraject ter waarde van 7.000 euro ontvangen van het Mondriaan Fonds.

Christian is als Monumententalent 2019 een multitalent. Alle facetten van het erfgoed komen bij hem samen. Als ambachtsman, vakman en vrijwilliger, als molenaar, als ondernemende jeneverstoker met eigen merk in een herbestemde kerk. Als molenaar leidt hij actief mensen op en geeft kennis door en als beleidsmedewerker bij Heemschut weet Christian vrijwilligers goed uit te rusten. Vanuit Heemschut, maar ook als raadslid in Weesp, zorgt hij dat erfgoed op de politieke agenda staat. Lees meer in het nieuwsbericht winnaar Monumententalent 2019

Criteria

  • Genomineerde is jonger dan 32 jaar op het moment van uitreiking van de prijs (7 november 2019).
  • Belangrijkste werkzaamheden zijn monumenten gerelateerd.
  • Geeft zichtbaar blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op erfgoed.
  • Heeft ambitie om deel te nemen aan een (betaald) persoonlijk ontwikkelingstraject dat in overleg met de RCE en het Mondriaan Fonds tot stand komt.

Winnaars

  • 2019 Chistiaan Pfeiffer (molenaar, beleidsmedewerker bij Erfgoedvereniging Heemschut, ambachtsman, vakman, jeneverstoker (met eigen merk en gevestigd in een herbestemde kerk) en raadslid in Weesp). 
  • 2018 Welmoed Wijmans (zelfstandig erfgoedprofessional en projectleider van het project ‘Blik naar boven, zicht op de toekomst’ van Stichting Grote Kerk Naarden). 
  • 2017 Max Beijk (molenmaker).
  • 2016 Thies Koggel (landgoedmedewerker bij Landgoed De Wiersse).
  • 2015 Karen Schenk (Gemeente Haarlem).
  • 2014 Belle van den Berg (directeur van Museum Hoeksche Waard).