MaSS: Maritiem erfgoed in kaart

MaSS is een online database waarin de vindplaatsen en verhalen van maritiem erfgoed in kaart zijn gebracht en voor een breed publiek toegankelijk zijn gemaakt.

MaSS, wat staat voor Maritime Stepping Stones, geeft een overzicht van alle Nederlandse scheepswrakken die eigendom zijn van de Nederlandse staat. Het belicht ook vindplaatsen die belangrijk zijn voor maritieme archeologie als discipline. Scheepswrakken, havens, kades, bruggen, waterwegen, pakhuizen, verdronken landschappen met prehistorische overblijfselen en verzonken dorpen: allemaal maritiem erfgoed. Iedere dag worden er nieuwe maritiem erfgoed vindplaatsen ingevoerd.

Per vindplaats zijn feitelijke data zoals de ligplaats en, indien bekend, de afmetingen en de conditie van de vindplaats te vinden. Ook ontsluit MaSS andere bronnen, zoals kaartmateriaal, foto’s, documenten, tekeningen en video’s. Indien beschikbaar zijn referenties te vinden naar artikelen en rapporten of links naar andere producten, zoals bijvoorbeeld de Rooswijk virtuele duik trail.

Omdat veel Nederlands maritiem erfgoed buiten onze landsgrenzen ligt, heeft MaSS een internationaal karakter. Hiermee verschilt het van andere Nederlandse archeologische databases zoals Archis. Om onze database uit te breiden, zijn we een partnerschap aangegaan met de Nautical Archaeological Digital Library (NADL), een gemeenschap van maritiem archeologen van over de hele wereld. Maritiem erfgoed neemt een belangrijke plaats in binnen de archeologie, maar is grotendeels onzichtbaar. NADL en MaSS hebben een gezamenlijk doel om de zichtbaarheid van maritieme archeologie wereldwijd te vergroten en het maatschappelijke belang ervan te benadrukken. Een van de doelstellingen is dan ook om maritiem erfgoed letterlijk op de kaart te zetten, verhalen te vertellen en zo meer bewustzijn en draagvlak te creëren voor het belang van maritiem erfgoed. NADL heeft ervoor gekozen om MaSS te gebruiken als een manier om dit te doen en zal scheepswrakken van over de hele wereld toevoegen.

Gebruik van MaSS

Deze database is voor archeologische professionals en vrijwilligers, maar ook voor iedereen die meer wil weten over maritiem erfgoed. U kunt MaSS met of zonder account bekijken. Geregistreerde gebruikers kunnen discussiëren over de vindplaatsen, fouten doorgeven, zelf informatie toevoegen of een nieuwe vindplaats toevoegen.

Door wie

MaSS is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.