Boekpresentatie Gezonken erfgoed
Op 26 juni is het boek Gezonken erfgoed. Een Nederlandse geschiedenis aan de hand van 15 iconische scheepswrakken
gepresenteerd. In het Rijksmuseum van Oudheden nam Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed & Kunsten van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het eerste exemplaar in ontvangst. In dit rijk geïllustreerde boek vertellen archeologen Jolanda Bos, Martijn Manders, Bjørn Smit en Wouter Waldus de geschiedenis van Nederland aan de hand van vijftien iconische scheepswrakken.

Rijk maritiem verleden
Nederland heeft een rijk maritiem verleden. Eeuwenlang vormden rivieren en zeeën de geografische contouren van ons land. De mogelijkheid om te varen was voor veel mensen bittere noodzaak en vormde de economische, sociale en culturele ruggengraat van de samenleving. In de bodem en onder water liggen de stille getuigen van dit verleden: scheepswrakken, verspreid over heel Nederland – van prehistorische boomstamboten tot moderne vrachtschepen.
Vijftien iconische scheepswrakken

Gezonken erfgoed vertelt de Nederlandse geschiedenis aan de hand van vijftien iconische scheepswrakken. Elk wrak biedt een venster op een specifieke periode, gebeurtenis of thema: van watermanagement tot handel, van koloniale expansie tot het dagelijks leven van binnenschippers. Dit rijk geïllustreerde boek biedt een uniek perspectief op ons verleden – niet vanaf land, maar vanaf het water gezien.
“We kijken in Nederland vaak vanaf het land naar het verleden,” zegt Jolanda Bos. “Met dit boek keren we die blik bewust om – en ontdek je de geschiedenis van Nederland vanaf het water.”

Boekpresentatie
In het Rijksmuseum van Oudheden was er een uitgebreid programma samengesteld voorafgaand aan de officiële overhandiging van het boek Gezonken erfgoed. Een Nederlandse geschiedenis aan de hand van 15 iconische scheepswrakken
. Bezoekers konden kijken naar vijf korte films over maritiem onderzoek en de tentoonstelling 'Boven het maaiveld' bezichtigen met een aantal maritieme vondsten.
Aansluitend waren er twee lezingen; van Tara Pijpers (werkzaam als maritiem archeoloog bij ADC Maritiem en oud-deelnemer van de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland) en Martijn Manders (senior onderzoeker bij de RCE en hoogleraar onderwaterarcheologie en maritiem erfgoedbeheer aan de Universiteit Leiden). Tara Pijpers sprak over de toekomst van maritieme erfgoedzorg. Martijn Manders vertelde over het belang van het boek en de rol van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in de bescherming van maritiem erfgoed.
Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed & Kunsten van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ontving het eerste exemplaar uit handen van Jolanda Bos (auteur en BLKVLD Uitgevers).
Het boek 'Gezonken erfgoed' is verkrijgbaar bij BLKVLD Uitgevers.
