Finalisten Landschapstalentprijs 2022 bekend

Uit twaalf aanmeldingen heeft de jury drie jonge professionals gekozen die meedingen naar de titel Landschapstalent 2022: Janin Hekman (Arcadis), Jasper Nillessen (Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten) en Rianne Luring (Landschapsbeheer Groningen). Zij onderscheiden zich door hun visies op het landschapsdomein en innovatieve werkwijzen. De winnaar van de Landschapstalentprijs wordt op 30 juni 2022 bekendgemaakt tijdens het Symposium Landschap Verbindt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Staatsbosbeheer. 

Kandidaten werden voorgedragen door hun opdrachtgever of leidinggevende of konden zichzelf met referenties aanmelden. De winnaar van de Landschapstalentprijs ontvangt €3.000 en de overige twee finalisten elk €1.000 voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Twee vrouwen en één man op drie portretfoto's naast elkaar.
De finalisten van de Landschapstalentprijs 2022. V.l.n.r.: Janin Hekman, Jasper Nillessen en Rianne Luring

Over de Landschapstalentprijs

In 2022 startte de RCE met de organisatie van de Landschapstalentprijs. De prijs is bedoeld voor jonge erfgoedprofessionals werkzaam op het gebied van landschap, ontwerp en ruimtelijke ordening in Nederland. Een jury met deskundigen vanuit het landschapsdomein beoordeelt de kandidaten op zichtbare blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op het veld en de sector.

De jury bestaat uit:

  • Arjan de Zeeuw (juryvoorzitter en directeur Kennis & Advies RCE)
  • Ben Kuipers (Landschapsarchitect, voorzitter NVTL)
  • Elyze Storms-Smeets (Historisch geograaf, docent Wageningen University & Research)
  • Sylvo Thijsen (directeur Staatsbosbeheer)
  • Theo Spek (Hoogleraar Landschapsgeschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen)

Naast deze Landschapstalentprijs organiseert de RCE sinds 2014 de Monumententalentprijs, sinds 2017 de Museumtalentprijs en sinds 2020 de Archeologietalentprijs.