Kasteel Hoensbroek in Limburg verkozen tot ‘Allermooiste kasteel van Nederland’

Kasteel Hoensbroek mag zich het ‘Allermooiste kasteel van Nederland’ noemen. Een vakjury koos het Limburgse kasteel uit een top 5 waar ook Kasteel Westhove (ZL) , Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) in stonden. De door de ANWB georganiseerde verkiezing kwam tot stand in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Nederlandse Kastelenstichting.

Juryleden Robert Quarles van Ufford (voorzitter Nederlandse Kastelenstichting), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de RCE) en Marieke Haafkens (ANWB Eropuit en juryvoorzitter) beoordeelden de top 5 op criteria als authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Foto van Kasteel Hoensbroek met torens en de slotgracht op de voorgrond.
Beeld: ©ANWB
Kasteel Hoensbroek

Authenticiteit

'Alle vijf kastelen hebben een unieke geschiedenis en historische gebeurtenissen zijn in grote mate bepalend geweest voor het uiterlijk, het interieur en de tuinen', schrijft de jury in het juryverslag over het Allermooiste kasteel van Nederland. 'Een optelsom van factoren maakt dat juist dít kasteel de winnaar is van de verkiezing.' Vooral op het onderdeel ‘authenticiteit’ scoort Kasteel Hoensbroek hoog.’

Volgens de jury leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek. De jury was daarnaast lovend over de manier waarop de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek op een eigentijdse manier levend wordt gehouden voor bezoekers van alle leeftijden. 

Een kasteel dat alles heeft

Jaap Evert Abrahamse, jurylid namens de RCE: ‘Kasteel Hoensbroek is een terechte winnaar. Het is een indrukwekkend bouwwerk, een kasteel dat alles heeft en waar je nog zoveel authentieke elementen kunt herkennen en beleven. Van de bouwhistorie, de bewoningsgeschiedenis en de bijzondere ligging tot en met een grote collectie kunst die ook direct aan het gebruik van het kasteel te koppelen is.’

‘Bijzonder is dat dit kasteel weinig schade heeft opgelopen waardoor nooit grootschalige reconstructies nodig zijn geweest. Je ziet alle bouwfasen uit de middeleeuwen en vroegmoderne tijd nog terug. Als nationale kennisinstelling voor monumenten en architectuurgeschiedenis is het mooi om met partners samen te werken als de ANWB en de Nederlandse Kastelenstichting. Zo bundelen we de kennis en bieden we overzicht. En met zo’n verkiezing trekken we een breed publiek, niet alleen in Hoensbroek, maar overal in Nederland.’