Nominatiedossier Limes aangeboden aan UNESCO in Parijs

Vandaag is het nominatiedossier over de Neder-Germaanse Limes – de voormalige grens van het Romeinse Rijk – aangeboden aan Dr. Mechtild Rössler, directeur van het Werelderfgoedcentrum van UNESCO in Parijs.

Nominatiedossier Limes wordt aangeboden aan de directeur van het Werelderfgoedcentrum van UNESCO in Parijs
Dr. Mechtild Rössler (midden) ontvangt van de Nederlandse ambassadeur, Hans Wesseling (l) en de Duitse ambassadeur, Peter Reuss het nominatiedossier van de Neder-Germaanse Limes.

Het nominatiedossier is samen met de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland opgesteld. In juli 2021 zal UNESCO besluiten of dit deel van de Limes wel of niet op de Werelderfgoedlijst wordt geplaatst en bepalen of Nederland en Duitsland er dan een werelderfgoed bij hebben.

De Neder-Germaanse Limes – de voormalige grens van het Romeinse Rijk – is een uniek en onvervangbaar monument met universele waarde voor de mensheid. Daarom wordt deze grens door Nederland en ook namens Duitsland voorgedragen voor plaatsing op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De noordelijke ‘Limes’ (het Latijnse woord voor grens) van het Romeinse Rijk liep tweeduizend jaar geleden dwars door Nederland, langs de Rijn. Om deze grens  (onderdeel van de langere grens door Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika) te beschermen bouwden Romeinen hier onder andere wachttorens en legerkampen. De buitengrens van het Romeinse Rijk doorsnijdt een groot aantal landen. Met 19 vindplaatsen in Nederland en 25 in Duitsland nomineert Nederland daarom ook namens Duitsland.

Waarde  van plaatsing  op  Werelderfgoedlijst

Vermelding op de UNESCO-Werelderfgoedlijst is een internationaal teken van waardering. Het onderstreept dat dit monument als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd voor de wereldgemeenschap. Als erfgoed aan de lijst (momenteel staan er tien Nederlandse werelderfgoederen op) wordt toegevoegd, betekent dit dat nationale overheden zich moeten inspannen voor het behoud van het erfgoed. Duitsland en Nederland blijven ervoor zorgen dat mensen ook in de toekomst van dit Romeins erfgoed kunnen genieten.