03 december Platform Kastelen en Buitenplaatsen - Huisarchieven

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online bijeenkomst

Dit webinar wordt gestreamd via Royalcast. 

Graag nodigen we u uit voor de online bijeenkomst van het platform Kastelen & Buitenplaatsen op donderdagmiddag 3 december om 14.00 uur. Het thema van dit platform is Huisarchieven. U bent van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen.

Twee keer per jaar faciliteert de Rijksdienst het platform Kastelen & Buitenplaatsen. Dit is een open forum voor iedereen die betrokken is bij het beheer en behoud van kastelen of buitenplaatsen en hun historische omgeving. 

Talloze Nederlandse kastelen en landhuizen hebben huisarchieven. Soms zijn deze met behulp van professionals zorgvuldig ontsloten en ondergebracht in prachtige archiefruimtes op het landgoed. Ook zijn vele huis- en familiearchieven ondergebracht bij Nederlandse archiefinstellingen zoals het Nationaal Archief in Den Haag of een van de provinciale of lokale archiefdiensten.

Soms zijn deze archiefbestanden bescheiden, in andere gevallen beslaan zij vele tientallen meters. Hierin zijn zowel qua aard als leeftijd zeer uiteenlopende documenten te vinden, waaronder zelfs 13de-eeuwse archiefstukken.

De keynote lecture van deze webinar wordt gegeven door Fürst Maximilian Nicolaus zu Bentheim-Tecklenburg, voorzitter van de Deutschen Burgenverein. Vervolgens gaan sprekers uit binnen- en buitenland vanuit verschillende invalshoeken in op het thema huisarchieven van kastelen en buitenplaatsen.

Wij zien u graag online op 3 december 2020.

Aanmelden

De bijeenkomst vindt online plaats, maar aanmelden is wel noodzakelijk. Let op dat u uw e-mailadres juist invult.

Vooraf ontvangt u een link naar deelname aan dit webinar.

Programma

13.45 uur

Digitale inloop

14.00

Welkom door de dagvoorzitter

14.05

The importance and influence of the German Castle Association
keynote lecture door Fürst Maximilian Nicolaus zu Bentheim-Tecklenburg, voorzitter van de Deutschen Burgenvereinigung

14.30

Een levend huisarchief
Redmer Alma, archivaris van Landgoed Twickel

14.50

Je eigen archief op zolder
Henrick van Asch van Wijck, directeur rentmeester landgoed Prattenburg, Rhenen

15.10

Korte pauze

15.20

Gelderse rijkdom. Huisarchieven in het Gelders Archief
Fred van Kan, algemeen directeur Gelders Archief

15.40

Over de grens. Adelsarchieven in Westfalen en het Rijnland, en hun betekenis voor Nederlandse onderzoekers
Gunnar Teske, archivaris LWL-Archivamt für Westfalen

16.00

Schatgraven in huisarchieven
Evelyn Ligtenberg, promovendus Rijksuniversiteit Groningen

16.30

Afsluiting webinar

Tijdens het webinar kunt u in de chat vragen stellen. De dagvoorzitter stuurt deze door naar de betreffende spreker. De vragen die niet besproken zijn, verwerken we achteraf. De vraagsteller ontvangt dan alsnog antwoord.