Q&A-webinar voor kerkgebouwen - Verduurzaamde kerken - terugkijken

Op 27 maart vond het tweede webinar Kerkgebouwen en verduurzamen plaats, georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de ErfgoedAcademie. Meer dan 180 religieuze gebouwenprofessionals en -vrijwilligers sloten aan. 

Het webinar is online terug te kijken

Wat aan bod kwam

Specialist Han van der Zande (OOM advies bureau) vraagt zich af: hoe maak je verstandige keuzes? Zijn antwoord: Kies eerst de eenvoudige maatregelen! Deze quick-wins kunnen al 20 tot 30% besparing opleveren is zijn ervaring. Bijvoorbeeld bij het optimaliseren van bestaande verwarmingssystemen. Thermische stratificatie bijvoorbeeld, het fenomeen dat warme lucht opstijgt en boven in de kerk blijft hangen, kan bijvoorbeeld worden voorkomen door met hogere snelheid lucht in te blazen met een lagere temperatuur. Het installeren van een tochtportaal en het goed gebruiken ervan (niet openzetten net voor de dienst!) zorgt voor een sterke vermindering van het energieverbruik.

Deskundige Jill Vervoort van de Groene Grachten vult aan dat een integrale aanpak prima is, maar dat er nog steeds veel te halen valt bij kleine maatregelen. Het isoleren van leidingen en installaties is vaak nog niet gedaan. Ook isolatiefolie achter radiatoren en radiatoren goed afstellen, zijn zonder hoge kosten relatief makkelijk uit te voeren. Zij vult aan dat het compartimenteren van de delen in de kerk die gebruikt worden weliswaar een wat grotere ingreep is, maar zeer goed te doen is, en zorgt voor een hoger comfort bij gebruik en stevig lagere energiekosten. Dat compartimenteren kan met gordijnen, tenten of inbouw van een ruimte.

Mark Stappers, gebouwfysioloog bij de RCE presenteert een stappenplan 'Wikken en wegen. Ambities formuleren, beoordelen, en dan beslissen'. Zijn presentatie vertrekt vanuit de gebouwschil en geeft aandacht voor dakisolatie, gewelven en voorzetramen.

Korte films over de verduurzaming van kerken in Wageningen, Hoofddorp en Middelburg laten zien welke grote en kleine maatregelen er zijn uitgevoerd en welke gevolgen die hebben voor het gebruik van de kerk en de kostenverlaging voor het energiegebruik.

In de Q&A komen onderwerpen voorbij zoals het gebruik van folie als materiaal voor isolatie, eisen van ledverlichting en natuurinclusiviteit.

Vragen naar aanleiding van deze sessie?

Vragen naar aanleiding van deze sessie kunt u e-mailen naar duurzaamheid@cultureelerfgoed.nl

Nieuws over onder meer duurzaamheid en meervoudig gebruik van religieus erfgoed kunt u in de toekomst ook lezen op de website toekomstreligieuserfgoed.nl, een samenwerking van acht religieuze erfgoed partners.