Metaaldetectie in Nederland. Gedragscode en regels voor verantwoord gebruik van de metaaldetector in Nederland

Metaaldetectie is tegenwoordig een populaire hobby, maar metaaldetectie is niet vrijblijvend. Deze publicatie biedt een gedragscode en regels voor verantwoord gebruik van de metaaldetector in Nederland. De publicatie is ook beschikbaar in een Engelse en Poolse vertaling. 

Niet vrijblijvend

Vanwege de veiligheid en vanwege het belang van de vondsten voor de geschiedenis van Nederland, zijn er regels rondom metaaldetectie. Zo is er een meldplicht: je moet melden welke vondsten je hebt gedaan, en waar je ze hebt gevonden. Je moet de grondeigenaar ook altijd vooraf om toestemming vragen om op zijn/haar land te mogen. Het niet naleven van deze regels kan juridische gevolgen hebben.

Colofon

Versie 1.2, september 2021
Samenstelling en redactie tekst: Stijn Heeren
Grafische vormgeving: Bert Brouwenstijn
PAN, Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2021