Risicomanagement voor collecties

Deze publicatie toont erfgoedbeheerders wat nodig is om de risico’s voor hun erfgoed te analyseren en te beheersen.

Risicomanagement veiligheidsrisico's en bedreigingen

Bij welke maatregelen is de kans op wateroverlast in een museum het kleinst? Is de aanpassing van licht noodzakelijk om verbleking van de collectie prenten tegen te gaan? Moet het museum wel volledig geklimatiseerd worden? Collectiebeherende instellingen staan dagelijks voor dit soort keuzes. Risicomanagement heeft niet alleen betrekking op de veiligheidsrisico’s, maar op alle bedreigingen waar objecten en collecties aan blootstaan. Denk hierbij aan gebeurtenissen zoals brand, overstroming en diefstal, maar ook aan processen zoals verbleking door licht.

Deze publicatie is ook beschikbaar in het Engels.

Colofon

Tekst: Agnes Brokerhof, Bart Ankersmit en Frank Ligterink, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Eindredactie en interviews: Anne Versloot
ISBN/EAN: 9789057992551
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016