Zorg voor textiele objecten met glazen kralen

Textiele objecten met glazen kralen zijn uitermate kwetsbaar. Deze brochure geeft tips om deze objecten zo goed mogelijk te behouden.

Kennisbank

Een geactualiseerde versie van deze brochure is opgenomen in onze kennisbank: Textiel - objecten met glazen kralen.

Schoonmaken en repareren

De ondergrond en de draden van de kralen kunnen heel zwak zijn en kunnen bij het verplaatsen beschadigen door het grote gewicht van de kralen. Loslaten en verlies van kralen is dan het gevolg. Vaak zijn de kralen sterk vervuild en soms is het glas gedegradeerd. Schade aan deze kwetsbare objecten kan op een aantal manieren worden voorkomen. Deze brochure zet de aandachtspunten op een rij, zoals een donkere opslag met een relatieve luchtvochtigheid en een gematigde temperatuur. Ook laat de gids zien, hoe losgekomen kralen kunnen worden hersteld. Het schoonmaken en repareren van kralen is echter een voorzichtig werkje, dat bij voorkeur aan een professionele restaurator moet worden overgelaten.

Colofon

Reeks: ICN-Informatie nummer 11
Redactie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
ISSN: 1566-760x
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2003