Voor welke kosten kan ik woonhuissubsidie aanvragen?
Woonhuissubsidie is bedoeld voor de kosten van de instandhouding van monumentale onderdelen van het rijksmonument. Onder instandhouding wordt zowel regulier onderhoud als restauratie verstaan.
Het gaat om werkzaamheden die:
technisch noodzakelijk, sober en doelmatig zijn
gericht zijn op het voorkomen van verval of vervolgschade
gericht zijn op het maximale behoud van aanwezige monumentale waarden, in het bijzonder historische materialen en constructies
Alleen werkzaamheden die worden genoemd in de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten (hierna: de Leidraad) zijn subsidiabel. De Leidraad is een bijlage bij een andere subsidieregeling (de Subsidieregeling instandhouding monumenten), maar is ook van toepassing op de woonhuissubsidie. Speciaal voor eigenaren van woonhuis-rijksmonumenten is een samenvatting van de Leidraad gemaakt.
Voor enkele veelvoorkomende werkzaamheden wordt ook hieronder aangegeven of deze wel of niet subsidiabel zijn. Deze opsomming is niet uitputtend.
De noodzaak van de werkzaamheden moet kunnen worden aangetoond aan de hand van foto’s van voor de uitvoering van de werkzaamheden, en - als uw aanvraag meer dan € 70.000 aan kosten bevat - uit een inspectierapport. De gemaakte kosten moeten in detail herleidbaar zijn tot de uitgevoerde werkzaamheden. Zie ook Aanvraag woonhuissubsidie voorbereiden.
Werkzaamheden aan nieuwe onderdelen van het gebouw worden niet gezien als instandhoudingskosten. Denk aan:
een vloer, badkamer of keuken
installaties
kosten voor verduurzaming, comfortverbetering, verfraaiing of reconstructie
kosten voor veranderd gebruik
Wel: materieel dat noodzakelijk is voor de uitvoering van de instandhoudingswerkzaamheden, zoals een schaftkeet, afvalcontainers, hekwerken, hoogwerkers, huur van materialen of materieel. Niet: parkeerkosten, koffie en thee, tijdelijke verblijfskosten.
Wel: stut- en sloopwerk, herstel van balkkoppen en dakconstructies, houtrotherstel. Niet: voorzetwanden, stalen liggers voor doorbraken of verzwaring van constructies, zwaluwstaartvloeren, asbestsanering.
Wel: vervangen van kapotte tengels en panlatten, loodslabben, dakpannen, riet en zink. Niet: aanbrengen van dakisolatie, zonnepanelen.
Wel: repareren van houtwerk, zinkwerk en hemelwaterafvoeren, aansluiten van de hemelwaterafvoeren op de riolering tot maximaal één meter uit de gevel. Niet: vervangen van originele goten door kunststof goten, aanbrengen van bladvangers.
Wel: grondwerk, sloopwerkzaamheden, herstel of (gedeeltelijk) vervangen van funderingsconstructies, sonderingsonderzoek, aanbrengen van tijdelijke constructies. Niet: uitdiepen van een kelder, nieuwe vloeren, stucwerk en aftimmeringen.
Wel: plaatselijk herstel van metsel- en voegwerk, pleisterwerk, natuursteen en ornamenten, vervangen van kapotte stenen. Niet: voegwerk aan delen van de gevel waar dat niet noodzakelijk is, het aanbrengen van voegvullingen van PUR-schuim, kit en dergelijke, gevelisolatie, werkzaamheden aan een niet-monumentale aan- of uitbouw
Wel: onderhoud en herstel van monumentale installaties. Niet: werkzaamheden aan niet-monumentale installaties zoals liftinstallaties, gas-, water- en lichtinstallaties, verwarmingsinstallaties, vloerverwarming, leidingwerk, elektra, brandbeveiliging en beveiligingsinstallaties.
Wel: herstel van monumentale vaste interieuronderdelen zoals historische behangsels, tegel- of houtsnijwerk, trappen, schouwen, vloeren en plafonds. Niet: nieuwe badkamers, keukens, vloeren of plafonds, stucwerk (niet-monumentaal).
Wel: herstel of (gedeeltelijk) vervangen van kapotte beglazing, deuren en luiken, houtrotherstel, behandeling van corrosie, herstel van stopverf. Niet: het toepassen van isolerende beglazing, monumentenglas, kunststof- of aluminiumkozijnen, het vervangen van stopverf door glaslatten of het geheel vervangen van een houten kozijn dat deels nog goed is.
Bij noodzakelijke vervanging van kozijnen kan een minimale aanpassing van de detaillering worden goedgekeurd, als voldoende rekening is gehouden met de monumentale waarde (zoals het op passende wijze aanbrengen van kierdichting in houten vensters of een koudebrugonderbreking in een stalen venster).
Wel: plankosten die gemaakt zijn voor de instandhouding van het rijksmonument, zoals architectenkosten, begeleidingskosten, legeskosten en kosten van de monumentenwacht. Niet: plankosten voor renovatie en nieuwbouw.
Wel: rapportages die inzicht verschaffen in de onderhoudsstaat van het object, zoals een inspectierapport, een constructie- of bouwtechnisch onderzoek, bouw- en kleurhistorisch onderzoek. Niet: tekeningen en berekeningen over veranderd gebruik, milieutechnisch bodemonderzoek, flora- en faunaonderzoek, asbestinventarisaties.
Wel: buitenschilderwerk zoals gevels en kozijnen, periodiek reinigen van buitenschilderwerk, herstel van monumentale interieurschilderingen. Niet: schilderwerk aan niet-monumentale interieuronderdelen.
Verduurzamingsmaatregelen komen niet in aanmerking voor woonhuissubsidie. Hiervoor kunnen andere vormen van financiering worden aangesproken, bijvoorbeeld de ISDE of SVVE subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), of een Duurzame Monumentenlening van het Nationaal Restauratiefonds.
Wel: werkzaamheden aan een als (onderdeel van het) rijksmonument beschermde tuin, voor zover die in directe relatie staat tot de woonfunctie. Niet: werkzaamheden aan onderdelen van de groenaanleg die publiek toegankelijk zijn of die niet in directe relatie staan tot de woonfunctie, zoals boomgaarden, parkweides, parkbossen of lange lanen en dreven.
Let op: voor veel werkzaamheden aan rijksmonumenten is een omgevingsvergunning vereist. Kijk op de website van uw gemeente of bij het Omgevingsloket voor meer informatie.
Let op: uit de vergunning blijkt of de werkzaamheden zijn toegestaan. Dit betekent niet automatisch dat u voor deze werkzaamheden woonhuissubsidie kunt ontvangen. Niet alle werkzaamheden waarvoor een vergunning wordt verleend, zijn subsidiabel. Meer informatie over subsidiabele kosten vindt u op Hoeveel subsidie kan ik aanvragen?.