Gezocht: ontwerpoplossingen om monumenten te isoleren

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is op zoek naar innovatieve en creatieve oplossingen om monumenten te isoleren, om daarmee bij te dragen aan de doelen van het Klimaatakkoord. Daarbij hebben we innovatie, creativiteit en aandacht nodig! We maken daarom gebruik van een innovatiecompetitie: de SBIR (Small Business Innovation Research).

Aanpak maatschappelijk vraagstuk

De SBIR is een competitie die creatieve ondernemers uitdaagt samen nieuwe producten en/of diensten te ontwikkelen voor de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk, met financiële ondersteuning van de Rijksoverheid. Samenwerking tussen bedrijven en de creatieve/innovatieve industrie is een must. Voor deze SBIR is 800.000 euro beschikbaar. Indienen kan tot 24 mei 2022.

[Tekst gaat verder na afbeelding]

SBIR-oproep Innovaties Duurzaam Erfgoed - isolatie

Monumenten isoleren vraagt om maatwerk

We richten ons specifiek op nieuwe producten of innovaties van bestaande producten op het gebied van het isoleren van monumenten. Isolatiematerialen zijn veelal ontwikkeld vanuit een technisch en niet vanuit een esthetisch perspectief. Terwijl bij monumenten juist de esthetische of cultuurhistorische waarden op de voorgrond staan. Daarom is maatwerk nodig, waarbij behoud van de waarden samengaat met verduurzaming. Deze oplossingen, passend bij een monument, ontstaan door samenwerking tussen duurzaamheidstechneuten, erfgoedexperts en ontwerpers. En die samenwerkingen ondersteunen wij met deze SBIR

Beleving van historisch gebouw staat voorop

De hamvraag is: hoe zou je gevels, vloeren en plafonds van monumentale panden kunnen isoleren, waarbij het behouden van de beleving van een historisch gebouw voorop staat? Concreet zoeken we naar nieuwe producten of toepassingen in drie categorieën: 

Meer lezen

De competitie wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondenemend Nederland (RVO). Ben je ondernemend, voel je je aangesproken, heb je eigen ideeën en ga je graag de samenwerking aan? Lees dan meer over deze SBIR-oproep op de website van de RVO. Indienen kan tot 24 mei 2022.