Reizende expositie voor gemeenten over verduurzaming van monumenten

Om gemeenten te ondersteunen bij het verduurzamen van de monumenten in hun gemeente, heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een reizende expositie ontwikkeld. Gemeenten kunnen deze kosteloos aanvragen en een tijdje opstellen in hun gemeentehuis of andere openbare ruimte.

Openbare locaties

De expositie kan worden opgesteld op verschillende openbare locaties: in de ontmoetingsruimte van het gemeentehuis, de bibliotheek of het stadskantoor. Op deze manier kan de gemeente de monumenteigenaar die informatie zoekt op gebied van verduurzaming van historische gebouwen van dienst zijn.

Expositie duurzaamheid van historisch erfgoed
Beeld: ©RCE / Dirk Verwoerd
Opstelling van de reizende expositie over verduurzaming van monumenten in de bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Maatwerk

Het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen vraagt om maatwerk. Daarbij kan er vaak meer dan gedacht, zolang de cultuurhistorische waarde van het monument gerespecteerd wordt. De expositie biedt informatie over wat er kan en hoe dat in zijn werk gaat, zowel in tekst, beeld als video. Denk aan mogelijkheden voor isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie. De expositie helpt monumenteigenaren de mogelijkheden voor hun specifieke monument verder te onderzoeken. Deze informatie is ook interessant voor eigenaren van oude of historische panden die geen monumentale status hebben.

Expositie duurzaamheid van historisch erfgoed
Beeld: ©RCE / Dirk Verwoerd
Onderdeel van de reizende expositie over verduurzaming van monumenten.

Er zijn twee versies van de expositie in omloop

Versie I bestaat uit interactieve informatiezuilen en opengewerkte bouwfragmenten. In de onderstaande figuren kunt u zien welke opstelling bij u mogelijk en wenselijk is. De expositie is 260cm hoog.De expositie kan op verschillende manieren worden opgesteld, afhankelijk van de beschikbare ruimte. De expositie is 260 cm hoog.

Versie II van de expositie bestaat eveneens uit interactieve informatiezuilen én uit een maquette. In de onderstaande figuren kunt u zien welke opstelling bij u mogelijk en wenselijk is. De expositie is 260cm hoog.

Praktische informatie

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelt de expositie kosteloos beschikbaar. Ook het transport en de op- en afbouw komen voor rekening van de RCE. Gezamenlijk bekijken we de best passende opstelling en geven dit door aan het transportbedrijf, dat ook de tentoonstelling zal opbouwen. Kabels worden meegeleverd. Een stroompunt in de buurt is wel een vereiste. In overleg bepalen we de duur van de tentoonstelling.

Meer weten?

Meer weten over de expositie? Neem dan contact op met duurzaamheid@cultureelerfgoed.nl.