Platform Funerair Erfgoed

Het platform is voor iedereen die beroepsmatig of als vrijwilliger te maken heeft met funerair erfgoed.

De bijeenkomsten zijn bedoeld om de bekendheid van funerair erfgoed te vergroten en de laatste ontwikkelingen en kennis ervan te delen.

Thematische bijeenkomsten

Het platform vindt twee keer per jaar plaats. Op het programma staat steeds een onderwerp uit de dagelijkse praktijk van beheer en instandhouding van funerair erfgoed. Ieder thema wordt van verschillende kanten belicht, zowel historisch, theoretisch, praktisch, technisch, financieel, economisch, administratief als beleidsmatig. Van sommige thema’s verschijnt een publicatie.

Een grote groep mensen tussen grafstenen die luisteren naar een verhaal. Op de achtergrond veel bomen

Op de joodse begraafplaats in Den Haag worden regelmatig excursies gegeven om het verhaal over de joodse gemeenschap en de joodse grafcultuur levend te houden.

Voor wie

Het platform is bedoeld voor beheerders en medewerkers van een begraafplaats, vrijwilliger en erfgoeddeskundigen die vanuit hun werk te maken hebben met de instandhouding van begraafplaatsen. Iedereen met interesse voor funerair erfgoed kan zich aanmelden. Daarnaast nodigt de organisatie voor elke bijeenkomst landelijke of provinciale organisaties uit die zich inzetten voor funerair erfgoed.

Wanneer

Het eerstvolgende platform kondigen we tijdig aan in de agenda.

Organisatie en programmasamenstelling

De organisatie van het Platform Funerair Erfgoed is in handen van een stuurgroep waarin professionals en vrijwilligers zijn vertegenwoordigd die werkzaam en betrokken zijn bij beheer, restauratie en instandhouding van funerair erfgoed in Nederland.

De stuurgroep die het platform ondersteunt bestaat uit Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), stichting De Terebinth, Landelijke Organisatie Begraafplaatsen (LOB), Federatie Grote Monumentengemeenten, LandschappenNL en Stichting Oude Groninger Kerken.

Landelijke of provinciale organisaties die zich inzetten voor funerair erfgoed kunnen zich aanmelden om deel uit te maken van het Platform Funerair Erfgoed.

Contact: Leon Bok, specialist funerair erfgoed bij de RCE.