Hulp bij herkomst: een onbekend kistje

Weblog

Weet u meer over de herkomst van dit kistje? In de blogreeks Hulp bij herkomst bespreken we maandelijks objecten uit de Nederlands Kunstbezit (NK)-collectie waar herkomstonderzoek naar wordt gedaan. Deze collectie bestaat onder andere uit objecten die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden naar Nederland. Denk aan schilderijen en werken op papier, maar ook aan meubelen en keramiek. Door een flinke impuls te geven aan het onderzoek hopen we nieuwe herkomstgegevens te vinden. Deze maand dus een beschilderd vurenhouten kistje.

Beschilderd vurenhouten kistje
Beeld: René den Engelsman
Beschilderd vurenhouten kistje, 9.5 x 17.7 x 11.6 cm, NK622

Het kistje

Dit kistje is van klein formaat: het is slechts 9.5 cm hoog, 17.7 cm breed en 11.6 cm diep. Het kistje is gemaakt van vurenhout en kan geopend worden door een rechthoekige schuifdeksel. Alle zijden van het kistje zijn beschilderd met een groen-rood bloemmotief. Een vergelijkbaar kistje in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum wordt een Marker kistje genoemd, verwijzend naar de plaats van vervaardiging. Mogelijk geldt dit ook voor dit kistje. Waar het kistje voor werd gebruikt is onbekend, evenals wanneer en door wie deze is vervaardigd.

Detail van het vurenhouten kistje met inventarisnummer NK622
De onderzijde van de schuifdeksel met daarop opschriften in potlood.

Het onderzoek

Over de herkomst van dit kistje is niets bekend. We weten niet wie de eigenaar was tijdens de Tweede Wereldoorlog, hoe het kistje in Duitsland terecht is gekomen en via welke route deze na de oorlog is teruggekomen naar Nederland. Nadat archiefonderzoek vanwege een gebrek aan aanknopingspunten dood liep, is het kistje fysiek onderzocht op aanwijzingen. Bij het bekijken van het object zijn opschriften in potlood aangetroffen. Op de onderzijde van de schuifdeksel staan drie letters, met daaronder een reeks aan doorgestreepte cijfers. Misschien is hier iets bijgehouden, bijvoorbeeld voor een spelletje. De letters zouden kunnen staan voor de namen van diegenen die meededen aan het spelletje.

Ook op de onderzijde van het kistje is een opschrift aangetroffen: ‘Ka’, of mogelijk ‘La’. Het is ons onduidelijk waar dit eventueel naar zou kunnen verwijzen. Daarnaast zijn er twee tekeningen zichtbaar die een huis of dak lijken te illustreren. Er is kortom maar weinig bekend of met zekerheid te zeggen over dit kistje. Duiden de aangetroffen opschriften op een gebruik als speelgoedkistje, of diende dit kistje een ander doel? Duidelijk is in ieder geval dat het kistje is gebruikt. De vraag blijft echter door wie. Kunt u ons meer vertellen over het gebruik van dit kistje en/of de herkomst ervan? Laat het ons weten!

Hulp gezocht

Een team herkomstonderzoekers bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werkt aan hernieuwd en aanvullend herkomstonderzoek van objecten in de Nederlands Kunstbezit (NK)-collectie. Ook maken ze de onderzoeksresultaten digitaal toegankelijk en ontsluiten relevante informatie en data op een duurzame wijze. Deze impuls brengt de objecten beter in beeld. Heeft u meer informatie over de herkomst van dit kistje (NK622)? Neem dan contact met ons op via restitutie@cultureelerfgoed.nl.

Deze blog is geschreven door Simone van Wijk, herkomstonderzoeker bij de RCE.