Aanvragen woonhuissubsidie vanaf 1 maart

Particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie kunnen binnenkort weer woonhuissubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Van 1 maart tot en met 30 april kunnen deze eigenaren subsidie aanvragen voor werkzaamheden die in 2023 zijn uitgevoerd.

Villa van Slobbe, Heerlen
Beeld: Serg├ę Technau
Villa van Slobbe, Heerlen

Nieuw aanvraagportaal

Dit jaar maken we gebruik van een nieuw aanvraagportaal voor de woonhuissubsidie. Dit portaal maakt het makkelijker om uw aanvraag in te dienen. U kunt uw aanvraag nu ook tussentijds opslaan en later weer verder gaan. Vergeet u in dat geval niet om de aanvraag op tijd in te dienen.

Aanvragen met de VvE

Als uw woonhuis onderdeel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren (VvE), kunt u de VvE machtigen om namens u de subsidieaanvraag te doen. Dat is eenvoudiger en effici├źnter. Het kan namens de gehele VvE, of namens een deel van de eigenaren binnen de VvE.

Ophoging budget, maar mogelijk lager subsidiepercentage

Het budget van de woonhuisregeling is recent met 2,5 miljoen euro verhoogd. Ondanks deze extra middelen is het mogelijk dat het subsidiepercentage dit jaar voor het eerst iets lager uitvalt dan afgelopen jaren.

Het maximale subsidiepercentage binnen de woonhuisregeling is 38%. Als er voldoende budget is, ontvangen alle aanvragers dit percentage. Als er onvoldoende budget is, dan wordt het subsidiepercentage naar beneden bijgesteld, zodat iedereen hetzelfde percentage ontvangt. Zo hoeven we geen aanvragen af te wijzen.

We zien dat het aantal aanvragen toeneemt en dat tegelijkertijd de bouwkosten zijn gestegen. Hierdoor moet het subsidiepercentage dit jaar waarschijnlijk voor het eerst naar beneden worden bijgesteld. Het gaat naar verwachting om enkele procenten. Het definitieve percentage kan eind juli pas worden vastgesteld, als alle aanvragen inhoudelijk zijn beoordeeld.

Meer informatie

Het webinar over de woonhuisregeling van maandag 26 februari geeft meer informatie en is online terug te kijken.

Als u vragen heeft over uw subsidieaanvraag, kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze InfoDesk is te bereiken via een contactformulier of telefonisch tijdens kantooruren op (033) 421 7 456.