Vijf wetenschapsmusea presenteren een gezamenlijke digitale collectie

De wetenschapsmusea NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave, Teylers Museum en de Universiteitsmusea Utrecht en Groningen hebben de handen ineen geslagen en presenteerden vandaag een primeur voor Nederland: een gezamenlijke digitale collectie op het inspiratieplatform “Vind het uit!”. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hielp bij het digitaal samenbrengen van de collecties.

Het platform is het resultaat van een meerjarig samenwerkingsproject. Op het nieuwe inspiratieplatform Vind het uit! zijn de belangrijkste uitvindingen op het gebied van energie te vinden. Duizend objecten, van de 17e eeuw tot nu, afkomstig uit de collecties van de vijf musea.

Acht mensen poseren achter een tafel waarop voorwerpen uit wetenschappelijke collecties zijn uitgestald.
Beeld: ©Vindhetuit! / Fred Ernst

Inspiratie uit het verleden

Op Vind het uit! kunnen studenten en jonge redacteuren vanuit hun studierichting en persoonlijke interesse oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken bedenken, geïnspireerd door uitvindingen van toen. Wat ze hebben ontdekt, presenteren ze als verhaal op het platform. Zo kan een uitvinding van eeuwen geleden opeens ontzettend relevant zijn.

Zoals de ontdekking van Jill den Boer, student aan de Vrije Universiteit, Ecologie en evolutie: De uitvinding van de muntgasmeter (begin 19e eeuw) blijkt een prima oplossing om energiegebruik te beperken, ook voor in de toekomst.

Acht afbeeldingen van verhalen op het online platform vindhetuit.nl
Beeld: ©Vind het uit! / Vindhetuit.nl
Verhalen op het inspiratieplatform

Proeftuin voor collectienederland.nl

Het samenwerkingsproject wordt technisch ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), die de collecties vanuit verschillende systemen direct ontsluit voor het publiek. Arjan de Zeeuw, directeur Kennis en Advies RCE, benadrukt het belang van het project: Het project Vind het uit! is een belangrijke proeftuin voor toekomstige ontwikkelingen rond collectienederland.nl, zowel op technisch gebied als door de ontwikkeling van een meer publieksvriendelijke interface.

Collectienederland.nl is een portal dat toegang geeft tot collecties en verzamelingen van meer dan tweehonderd musea en andere collectiebeheerders. De RCE beheert dit portal en heeft de benodigde data  voor dit samenwerkingsproject opgeschoond en verrijkt. Samen met de vijf musea is ook een eerste wetenschapsthesaurus ontwikkeld. Vind het uit! laat daarmee de meerwaarde én de mogelijkheden van digitale collecties zien.