Valery Eshuis is Monumententalent 2023

Valery Eshuis is de winnaar van de Monumententalentprijs 2023, dé prijs voor de stimulering van talentontwikkeling van jonge erfgoedprofessionals. De jury ziet in Valery een erfgoedprofessional van de toekomst door de manier waarop zij nieuwe mogelijkheden onderzoekt en de juiste verbindingen weet te leggen. Ook Karlijn de Wild en Sem de Paauw ontvingen een prijs. 

Twee vrouwen die een prijs vasthouden
Valery Eshuis (rechts) ontvangt de Monumententalentprijs 2023 van Susan Lammers (links)

De uitreiking

De prijs is uitgereikt op 9 november tijdens het Monumentencongres in het Gevangenismuseum in Veenhuizen. De jury, onder leiding van juryvoorzitter Susan Lammers, was daarbij aanwezig. Valery ontvangt als nieuw Monumententalent een geldprijs van €3.000 en een bijzonder kunstwerk van kunstenaar Iriée Zamblé. Met het geldbedrag kan Valery haar eigen ontwikkeltraject invullen.

Pionieren in Caribisch gebied

Valery is voorgedragen omdat zij door collega’s en opdrachtgevers wordt gezien als kundig, enthousiast, talentvol en gepassioneerd. Haar ambitie komt voort uit een sterk geloof in de waarde van het behoud van gebouwd erfgoed op Curaçao en de overige eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. In het Caribisch gebied binnen het Koninkrijk is veel kennis gewaarborgd bij een oudere generatie die met pensioen gaat of dat al is. Valery is een van de weinigen die de ambitie heeft deze deskundigen op te volgen. Na haar studie Architectural Engineering aan de TU Delft besloot Valery terug te keren naar Curaçao en nu verdeelt ze haar tijd tussen het eiland en Nederland. 

Ook prijs voor Karlijn de Wild en Sem de Paauw

De andere twee finalisten van de Monumententalentprijs 2023 zijn Karlijn de Wild en Sem de Paauw. Zij ontvangen elk €1.500 voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject.

Karlijn de Wild is zowel bouwhistoricus als architect. Zij combineert deze twee vakgebieden bijna als vanzelfsprekend, terwijl er tegenwoordig vaak discussie is tussen de twee disciplines. Ze probeert actief de concurrentie op het gebied van kennis in de branche te doorbreken, en zoekt ook binnen projecten intensieve samenwerking met 'de mannen en vrouwen op de steiger'.

Sem de Paauw heeft zich sinds 2018 bij Monumentenwacht Zeeland ontpopt van timmerman naar allround inspecteur. Met een afgeronde opleiding restauratie heeft hij zich bewezen als allrounder die breed inzetbaar is. Van klimploeg tot duurzaamheidsadvisering, van kundige inspecties tot de implementatie van nieuwe software.

Bekijk de introductievideo's van de drie finalisten via ons YouTube kanaal en lees hier het Juryrapport Monumententalentprijs 2023.