Erfgoed Duurzaamheidsprijzen 2023 uitgereikt

Staatssecretaris Cultuur en Media, Gunay Uslu, heeft tijdens het congres van de Week van het Duurzaam Erfgoed de Erfgoed Duurzaamheids­prijzen 2023 uitgereikt. Het onlangs verbouwde en verduurzaamde nieuwe Erfgoedcentrum in Den Bosch won de titel in de categorie zakelijk. De monumentale woning van oud-wethouder Huub van Oorschot in Culemborg won de verduurzamingsprijs in de categorie particulier.

Foto van de winnaars van de Erfgoed Duurzaamheidprijs 2023
Winnaars Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023 samen met Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media (midden), Arjan de Zeeuw, directeur Kennis en advies Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (uiterst rechts), links Groot Tuighuis Den Bosch en rechts Kattenstraat Culemborg.

Beide projecten bleven de andere genomineerde projecten voor in de stemming die was voorbehouden aan de meer dan 400 deelnemers van de Week van het Duurzaam Erfgoed. De andere genomineerden in de categorie zakelijk waren ‘De Klasse’, een voormalig bedrijfsgebouw in Leeuwarden en een door vereniging Hendrik de Keyser verduurzaamde woning uit 1666. In de categorie particulier zijn twee verduurzaamde monumentale woonboerderijen in Oudega en in Enschede net buiten de prijzen gevallen.

Groot Tuighuis, Den Bosch winnaar Erfgoed Duurzaamheidsprijs Zakelijk

Groot Tuighuis winnaar Zakelijk

Bij de vakmatige jury sprongen er twee projecten uit. Groot Tuighuis is een kerkgebouw uit de 15e eeuw dat onlangs is gerevitaliseerd en verduurzaamd van energielabel E naar A+. Tegelijkertijd is het gebouw beter beleefbaar gemaakt. Met kleurreconstructie zijn de historische aanpassingen in het gebouw geaccentueerd. Alle herbestemmingen door de eeuwen heen zijn nu duidelijk zichtbaar.

Kattenstraat Culemborg, winnaar Erfgoed Duurzaamheidsprijs Particulier

Kattenstraat Culemborg winnaar Particulier

Bij de monumentale woning in Culemborg zijn de monumentale waarden zoveel mogelijk behouden, teruggebracht of geaccentueerd en daarnaast is het pand zoveel als mogelijk verduurzaamd. De niet monumentale delen een niet geïsoleerde (betonnen) vloeren zijn uit het pand verwijderd. Daarna is met oog voor detail het gehele monument gerestaureerd en opnieuw opgebouwd.

project Uncle Louis Store Aruba winnaar Publieksprijs

Uncle Louis Store Aruba winnaar Publieksprijs

De Erfgoed Duurzaamheidsprijs is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Restauratiefonds en stichting Nederland Monumentenland. Dit jaar waren er in totaal 43 inzendingen. Behalve de vakmatige jury kon ook het publiek haar mening geven. Van 14 augustus tot en met 24 september kon zij een of meerdere projecten een ‘like’ geven. Het in 2019 gerestaureerde Uncle Louis Store gebouw uit 1951 op Aruba heeft de meeste ‘likes’ verzameld en is daarmee winnaar geworden van de publieksprijs.

Inspiratie voor monumenteigenaren

De Erfgoed Duurzaamheidsprijs is in 2022 in het leven geroepen toen ‘Duurzaamheid’ het thema was van Open Monumentendag. Omdat het verduurzamen van monumenten echt anders en complexer is dan het verduurzamen van nieuwere woningen én om monumenteigenaren te inspireren en te laten zien wat er wél kan is de Erfgoed Duurzaamheidsprijs in 2023 opnieuw georganiseerd.