Website Archeologie op de Kaart vernieuwd

De website Archeologie op de Kaart is uitgebreid. Nieuw is een laag met 100 geselecteerde topvondsten van Nederlandse bodem, gedaan in de eenentwintigste eeuw. Ook treffen bezoekers er vanaf nu een actualiteitenpagina aan, met de laatste nieuwsberichten over archeologie. De interactieve website is geschikt voor jong en oud en voor gebruik in het onderwijs. Archeologie op de Kaart is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Rijksmuseum van Oudheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Meisje met laptop in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
Beeld: ©Rijksmuseum van Oudheden / Ilona Hartensveld
Archeologie op de Kaart in Rijksmuseum van Oudheden

Topvondsten

Archeologie op de Kaart is een interactieve website waar bezoekers de archeologie van Nederland kunnen ontdekken en beleven. Met ruim 250 informatiepunten over vondsten en opgravingen gaan bezoekers op tijdreis door de verschillende perioden van de Nederlandse geschiedenis, van de oude steentijd tot nu.

De vernieuwde website licht een selectie van 100 topvondsten uit, die in de eenentwintigste eeuw gedaan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het Romeinse heiligdom bij Herwen, de vondsten van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn, bijzondere scheepswrakken uit de Waddenzee en de middeleeuwse goudschat van Hoogwoud.

Geschiedenisonderwijs

Mobiele telefoon bij vitrine in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
Beeld: ©Rijksmuseum voor Oudheden

Bij de ontwikkeling van de website is rekening gehouden met jeugdige bezoekers van 10 t/m 14 jaar. Archeologie op de Kaart sluit aan bij het nationale geschiedenis­onderwijs en kan daardoor gebruikt worden ter ondersteuning van bijvoorbeeld geschiedenis­lessen. Door middel van begrijpbare teksten, filmpjes, 3D-modellen en animaties stimuleert de interactieve website kinderen om zelf op onderzoek te gaan. De website is daarmee een rijk gevuld educatief platform over de archeologie van Nederland.

Tips

Naast informatiepunten over archeologische vondsten, zijn er ook ruim honderd musea en bezienswaardigheden op de kaart te vinden. Zo biedt Archeologie op de Kaart een ruim aanbod van tips voor een archeologisch dagje uit met het gezin.