Nieuwe podcastserie over Post 65-erfgoed toont rijkheid en bedreigingen

Het derde seizoen van podcastplatform Platte Grond staat geheel in het teken van jong erfgoed uit de periode 1965-1990, ook wel bekend als Post 65. Het sluit daarbij aan op het onlangs aangekondigde plan van staatssecretaris Gunay Uslu om dit erfgoed te laten onderzoeken en beleid te gaan ontwikkelen voor de bescherming ervan. Maar Post 65 is lang niet altijd geliefd. Dus vraagt podcasthost Nienke de la Rive Box zich af: wat bewaar je wel en wat niet? Welke verhalen dreigen verloren te gaan? Dat hoor je in het nieuwe seizoen van Platte Grond dat tot stand kwam met medewerking van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Platte Grond heeft twee succesvolle seizoenen achter de rug waarin het platform verhalen maakte over de buitenbeentjes en rafelranden van de stedenbouw en architectuur. Ook in seizoen 3 zoekt men de grenzen op van wat bijzonder is, wat bedreigd wordt en wat wellicht behouden moet worden. Kan een moderne windmolen van een paar decennia oud nu al erfgoed worden? Of moeten we die gewoon vervangen? Kan een grijs betonnen brutalistisch gebouw met een slecht energielabel een rijksmonument worden? Kan je een organisch steeds veranderende tuin en het stapelen van puin 100 jaar lang beheren? Moeten we een zelf gebouwde Turkse moskee tot een rijksmonument maken, omdat het de eerste is in Nederland?

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

illustratie met tekst 'platte grond - post65'
Seizoen 3 van de podcastserie Platte Grond staat geheel in het teken van Post 65-erfgoed.

Samenwerking met de RCE

De makers van Platte Grond gingen samen met expert Anita Blom van de RCE op zoek naar jong erfgoed, naar gebouwen en andere objecten in Nederland, die op het punt staan vergeten, of vereeuwigd te worden. Platte Grond reist kriskras door Nederland van Terneuzen naar Heerenveen, en van Almelo naar Camperduin. Overal is er debat en wordt het jonge erfgoed bewonderd en bespot, bedreigd of bewaard.

Afleveringen

Vanaf onderstaande data zijn de afleveringen van seizoen 3 te beluisteren via de website van Platte Grond, Spotify en Apple Podcasts:

  • Aflevering 1: 20 maart: Bruut bemind (Het stadhuis van Terneuzen)
  • Aflevering 2: 10 april: Tegenwind (de eerste generatie windturbines)
  • Aflevering 3: 1 mei:100 Jaar puinbeheer (werktitel) over de Le Roy tuinen Heerenveen
  • Aflevering 4: 22 mei: In geval van nood (werktitel) over geheime Koude Oorlog noodzetels
  • Aflevering 5: 12 juni: De Moskee (werktitel) de eerste moskee van Nederland Almelo
  • Aflevering 6: 3 juli: Bloemkool (werktitel) over de her-uitvinding van Zoetermeer