Alexa Sies-Wilders is Monumententalent 2022

Alexa Sies-Wilders is de winnaar van de Monumententalentprijs 2022, dé prijs voor de stimulering van talentontwikkeling van jonge erfgoedprofessionals. De jury ziet in Alexa een zeer bekwame jonge ambachtsvrouw die als voorbeeld voor velen kan fungeren. Het is bijzonder hoe iemand op zo’n jonge leeftijd al zoveel bereik heeft weten te creëren, terwijl zij tegelijkertijd ook zeer vakkundig te werk gaat.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Beeld: Maarten Mooijman
Vlnr: Nitish Sudhir Soundalgekar, Susan Lammers, Winnaar Alexa Sies-Wilders, Vita Teuniss

De uitreiking

De prijs is op 3 november tijdens het Monumentencongres uitgereikt in Fort Voordorp in Groenekan. De gehele jury, onder leiding van juryvoorzitter Susan Lammers, was aanwezig. Alexa ontvangt als nieuw Monumententalent een geldprijs van €3.000 en een bijzonder kunstwerk van kunstenaar Roosje van Donselaar. Met het geldbedrag kan Alexa haar eigen ontwikkeltraject invullen.

Expert schilderwerk

Alexa heeft zich na haar opleiding aan het Cibap waar ze het excellentieprogramma doorliep verder bekwaamd via de opleiding Erfgoed Schilderen in samenspraak met NCE, de brancheorganisatie en de Schildersvaklopleiding. Haar bijdrage aan onder andere de restauratie van het vijf jaar durende project van het interieur Corps de Logies van Paleis Het Loo is bewonderenswaardig te noemen. Een ander bijzonder project waar zij bij betrokken was is verguldwerk aan het König-orgel van de Stevenskerk in Nijmegen. Ook is ze al betrokken bij diverse werken voor het Koningshuis. Wat mooi is om te zien dat Alexa voorafgaand aan de projecten samen met haar collega's goed beoordeelt wat de beste aanvliegroute is om het project aan te pakken. Bijvoorbeeld bij Paleis het Loo waarbij in verband met asbestsanering de stijlkamers zijn gedemonteerd, waarna de elementen teruggeplaatst werden door de bouwkundig aannemer en door het team met Alexa werden ontstoord en geretoucheerd.

Ook prijs voor Nitish Sudhir Soundalgekar en Vita Teunissen

De andere twee finalisten van de Monumententalentprijs 2022 zijn Nitish Sudhir Soundalgekar en Vita Teunissen. Beiden ontvangen €1.500 voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkelingstraject.

Nitish is werkzaam als projectleider publiekstoegankelijkheid bij Kasteel Muiderslot. In deze functie zorgt hij ervoor dat het Muiderslot een ontmoetingsplek wordt, zowel binnen als buiten de kasteelmuren. Intern gaat hij in projectteams in gesprek met collega’s en extern met partnerorganisaties en bezoekers die drempels ervaren bij museumbezoek.

Vita is partner bij SteenhuisMeurs en heeft als projectleider grote cultuurhistorische onderzoeken uitgevoerd en adviezen opgesteld, zoals voor de binnenstad van Appingedam, de Doelen in Rotterdam en de beschermde landschappen van Aarlanderveen en de Meije. De onderzoeken voert Vita zorgvuldig uit en combineert beschrijving en analyse met duiding en doorwerking.

Juryrapport

Lees hier het Juryrapport Monumententalentprijs 2022