Finalisten Monumententalentprijs 2022 bekend

Uit 14 aanmeldingen heeft de jury drie jonge professionals gekozen die meedingen naar de titel Monumententalent 2022. Dit zijn: Nitish Sudhir Soundalgekar (Kasteel Muiderslot), Vita Teunissen (SteenhuisMeurs) en Alexa Wilders (Wolters Vastgoedonderhoud).

Alle drie de kandidaten onderscheiden zich door hun visie op het monumentenveld en hun innovatieve werkwijzen. Op 3 november zal de winnaar bekend worden gemaakt tijdens het Monumentencongres.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Drie naast elkaar geplaatste portretfoto's binnen een geel kader.
Beeld: RCE
V.l.n.r.: Nitish Sudhir Soundalgekar, Vita Teunissen, Alexa Wilders

De winnaar van de Monumententalentprijs ontvangt €3.000 en de overige twee finalisten elk €1.500 voor een eigen in te vullen ontwikkeltraject. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzorgt de uitvoering van deze stimuleringsprijs. Kandidaten worden voorgedragen door hun opdrachtgever of leidinggevende.

Een gerenommeerde jury met deskundigen vanuit de monumentenwereld beoordeelt de kandidaten op zichtbare blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op monumenten. Voor de Monumententalentprijs 2022 bestond de jury uit:

  • Susan Lammers, juryvoorzitter (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Ankie Petersen (winnaar Monumententalentprijs 2021, Kerkvernieuwers)
  • Christian Pfeiffer (Bond Heemschut)
  • Marjolein Sanderman (Gemeente Rheden)
  • Eefje van Duin (Monumentenwachten Drenthe, Flevoland, Fryslân & Overijssel)
  • Boudewijn de Bont (Aannemingsbedrijf Nico de Bont)

Over de Monumententalentprijs

Sinds 2014 is de door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ingestelde Monumententalentprijs dé stimuleringsprijs voor jonge monumentenprofessionals. De Monumententalentprijs is ingesteld om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren en biedt jonge talenten tot 32 jaar de kans een eigen in te vullen ontwikkeltraject vorm te geven.